A Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) ünnepi szentmisével és népzenei produkciókkal várja az emlékezőket november 1-jén a Fiumei Úti Sírkert Nemzeti Emlékhelyen.

November elsején immár hagyományosan nemcsak meghosszabbított nyitvatartással, de emlékezésre hangoló élőzenével is várja a látogatókat a Nöri. Délután három órától ünnepi, népzenével kísért szentmise és virrasztás lesz a sírkert központjában, a Szentkereszt szakrális téren, amelyen a Villő és a Fuvalom Énekegyüttes, a Vox Angelis (a Szent Angéla Ferences Gimnázium gregorián énekesei) valamint a Magyar Tekerőzenekar is közreműködik. Ezt követően Magyarország sírkertjében… címmel a Magyar Tekerőzenekar történeti énekeket és 48-as dalokat ad elő a magyar hősökről, majd a Villő együttes előadásában egyházi népénekek és archaikus népi imádságok zendülnek fel. Végezetül népi halottas és virrasztóénekeket lehet meghallgatni a Fuvalom együttes előadásában.

A Nöri új kezdeményezése, a Tégy egy gyertyát nemzetünk nagyjai sírjára! elnevezésű program keretében a látogatóknak arra is lesz lehetőségük, hogy nagy elődeink sírjaira is elhelyezzék az emlékezés gyertyáit. A Nöri évek óta megemlékezik azokról a Fiumei úti sírkertben nyugvó hírességekről, akiknek a sírját már nem látogatják. Idén először a látogatók is csatlakozhatnak ehhez a hagyományhoz. A sírkert bejáratánál található Infópontban lehet gyertyát és térképet kérni, ha valaki szeretne saját halottai mellett történelmünk nagyjaira is emlékezni.

A
korábbi években megszokott módon a Fiumei úti sírkert mindenszentek ünnepe és
halottak napja alkalmából meghosszabbított nyitvatartással látogatható. Október
28-tól 31-ig, november 1-jén és 2-án (péntektől keddig) 7 órától 20 óráig,
október 24-től 27-ig (hétfőtől csütörtökig), valamint november 3-tól 6-ig
(szerdától vasárnapig) 7 és 18 óra között.

A három nagy mauzóleum és a temetőiroda zárva lesz, kérdés, probléma esetén az Infópontban adnak tájékoztatást. A sírkert területén a parkolás október 28-tól november 2-ig (péntektől szerdáig) ingyenes. A Nemzeti Örökség Intézete november 1-jén (kedden) 8 és 19 óra között elektromos kisbusz segítségével ingyenesen szállítja a rászorulókat a Fiumei úti sírkerten belül.

Fotó: Hartyányi Norbert/Kultúra.hu