A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság a Galaktika magazin szerkesztőségével közösen pályázatot hirdet Neumann János születésének 2023. évi 120. évfordulója tiszteletére a magyar géniusz életműve előtt tisztelgő, életművét és hatását fiktív, szépirodalmi köntösben bemutató, a tudományos-fantasztikus tematikába illeszkedő művek megírására.

A pályázat illeszkedik a 2023-as Neumann-emlékév eseményei sorába, így az alkotások ezen esemény kapcsán is széles nyilvánosságot kaphatnak, sajtómegjelenésekben, konferenciákhoz, vándorkiállításokhoz kapcsolódó felolvasóesteken, rendezvényeken.

Túlélhetjük-e a technikát? Neumann János és a jövő pályázatra beérkezett, a zsűri által kiválasztott legjobb munkákat a Neumann Társaság a dedikált online felületein jelenteti meg, és a Galaktika magazin nyomtatásban is közli. A diákpályázat nyerteseinek műveit a Neumann Társaság közli az online felületein.

Neumann János (John von Neumann) matematikai életművével számos tudományterületre – informatika, atomfizika, játékelmélet, közgazdaságtan, numerikus meteorológia – nagy hatást gyakorolt. Sokan a 20. század legfontosabb, jövőformáló tudósának tartják. A modern számítógépek működési elveinek leírása miatt a magyar közgondolkodás a számítógép atyjának tartja – és ismeretes, hogy a marslakóknak nevezett amerikai magyar tudósok egyike volt.

A kreatív pályázat célja, hogy életszerűbben, frissebben mutassák be és hozzák emberközelbe örök kortársunkat, Neumann Jánost. Olyan műveket várnak, amelyek szereplője vagy a szereplők, a szituáció inspirálója Neumann.

Pályázhatnak alkotóművészek (profi/felnőtt korcsoport), illetve középiskolás tanulók.

A részletes pályázati kiírás itt olvasható.

Nyitókép: Számítógép az 1973-as Budapesti Nemzetközi Vásáron. Fotó: Fortepan/Bojár Sándor