Három külföldi együttessel, három hazai bemutatóval és egy önálló esttel várják a közönséget szeptember 18. és október 9. között a Nemzeti Táncszínház évadnyitó fesztiválján, a Budapest Táncfesztiválon.

Az őszi táncünnep nyitóestjén a Genfi Balett két előadással
mutatkozik be, Hollandiából érkezik a Scapino Ballet Rotterdam, zárásként pedig
a német tanzmainz kortárs tánctársulat darabját láthatja a közönség.

A fesztiválon több darabot elsőként láthat élőben a közönség.

Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója elmondta: nagyon erős és népszerű két előadással indítanak. A Genfi Balett Glory és Paron című darabjait Andonis Foniadakis koreografálta, és a klasszikusból a kortársba hajló stílus jellemzi. A holland társulat előadása kétrészes, a második részben egy humoros, az 1920-as évekbe visszakanyarodó történet is látható, amelyben cirkuszművészek is közreműködnek.

Elmondta, hogy a szerelemről és a vágyakozásról szól a tanzmainz társulat Soul Chain című darabja, amelyben az előadók izgalmas kortárs tánccá ötvözik a balettet és az elektro műfajt.

A külföldi előadók mellett a hazai táncművészet egyik meghatározó előadója, Ladányi Andrea és közreműködik a fesztiválon. A Kossuth-díjas táncművész hat olyan kiemelkedő férfi táncművésszel állította össze Divided Time című produkcióját, akikkel eddigi pályáján együtt alkotott.

Ertl Péter a bemutatók között sorolta a Szegedi Kortárs Balett legújabb, a The Black Paintings és a Blue című táncjátékát, a Gangaray Dance Company PRAKRITI című darabját, Frenák Pál bemutatóját Fig-Ht címmel, valamint Pirók Zsófia és a FlamenCorazónArte Táncszínház Caminos című darabját is.

Kovács Gerzson Péter TranzDanz című bemutatója is szerepel a programban. Mint mondta, vendégük lesz a Duna Táncműhely, a társulat A tizedik menyasszony című előadását mutatja be.

Ertl Péter kiemelte még a Székesfehérvári Balett Színház Hattyúk tava előadását, amelyet október 2-án, valamint a Badora Társulat Kingdom című darabját, amelyet október 3-án láthat a közönség.

Elmondta, hogy a Duda Éva Társulat is közreműködik a fesztiválon, Ramazuri című darabjukat október 4-én mutatják be. Az idén 30 éves Budapest Táncszínház Egyszer visszatérsz című estjét pedig október 5-én láthatja a közönség a fesztiválon.

Feledi János táncművész, koreográfus, a tízéves fennállását ünneplő Feledi Project vezetője elmondta, hogy a fesztiválon a Don Quijote című darabjukat mutatják be.

A Győri Balett is bemutatóval készül az eseményre, szeptember 28-án a Chaos és a The Waves című darabjukat először láthatja a közönség – közölte Velekei László, a Győri Balett igazgatója. Az első előadást az elmúlt időszak érzelmei inspirálták, a második előadás, amit Lukács András koreografált, Virginia Woolf utolsó pillanatait dolgozza fel.

Vincze Balázs, a Pécsi Balett művészeti vezetője elmondta, hogy a 60 éves Pécsi Balett jubileumi esttel várja a közönséget. Az előadáson debütál a Több mint balett – a Pécsi Balett 60 éve címmel elkészül film, valamint új koncepcióval állítják színpadra Az iszonyat balladája című emblematikus darabjukat is.

A darabok feldolgozását beszélgetésekkel segítik az előadások után.

Nyitókép: FlamenCorazónArte Táncszínház: Caminos. Forrás: tancszinhaz.hu