fbpx

New York állam múzeumaiban feltüntetik a nácik által zsákmányolt műkincsek eredetét

New York államban a múzeumoknak ezentúl minden olyan műtárgy eredetét fel kell tüntetniük, amelyet 1933 és 1945 között a nácik zsidóktól tulajdonítottak el.

Szakértők szerint a nácik a holokauszt során legkevesebb 600 ezer műtárgytól fosztottak meg zsidókat. Ezek nagy része végül az Egyesült Államokba került, s New York állam múzeumainak látogatói ezentúl minden esetben a képek mellett található kis táblák segítségével értesülhetnek róla, ha egy nácik által zsákmányolt tárggyal állnak szemben.

Az egyelőre még nem világos, hogy New York-i kormányzó, Kathy Hochul által aláírt új törvény alapján pontosan hány kiállított tárgy eredetét fogják feltüntetni a keleti parti államban, és

vannak bonyolult történetű, ezért vitatott státusú műkincsek is.

A New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum 53 olyan alkotást azonosított, amelyet a náci elnyomás alatt tulajdonítottak vagy adtak el, de a múzeum ezek mindegyikét már azt követően vásárolta, hogy visszaadták jogos tulajdonosának.

Az elmúlt időszakban több múzeum is lépéseket tett azon műtárgyak eredetének kinyomozására, amelyek vélhetően jogtalanul kerültek új tulajdonoshoz a második világháború előtt vagy alatt Németországban és az általa ellenőrzött területeken.

A Metropolitan például tíz tárgyat juttatott vissza jogos tulajdonosához az elmúlt két évtized során vagy kötött megállapodást a holokauszt alatt eltulajdonított tárgy kiállításáról annak jogos tulajdonosával.

A szintén New York városában működő Zsidó Múzeum tavaly egy egész kiállítást szentelt a zsidó emberektől elkobzott tárgyaknak.

Egy 2016-ban elfogadott amerikai törvény lehetővé teszi a holokauszt áldozatai és leszármazottaik számára, hogy visszakérjék a nácik által ellopott műtárgyakat, amelyek valaha családjuk tulajdonát képezték.

New York államban már törvény kötelezi a múzeumokat, hogy jelentsék a lopott műkincsek legnagyobb nemzetközi adatbázisának, az Art Loss Registernek azon tárgyaikat, amelyekről feltételezhető, hogy a nácizmus idején vették el tulajdonosától.

Fotó forrása: Shutterstock

A rovat további cikkei