tusv27

Kaszás Attila hagyatéka a határon innen és túl,
Rákóczi udvar, július 24.

A tragikusan fiatalon elhunyt Kaszás Attila neve fogalommá vált: kimagasló tehetsége, személyisége, morális magatartása, értékközpontúsága emeli az elmúlt évtizedek legjelentősebb színművészei közé. A nevét viselő, immár több mint tíz éve alapított díjat nem egyszer kapta határon túli művész: Nemes Levente, Mátrai László, Bányai Kelemen Barna, Nagy Csongor Zsolt. Az erdélyi magyar nyelvű színjátszás helyzetéről szóló beszélgetésen Nemes Levente és Nagy Alfréd, a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház tagjai vesznek részt.

10

Legyél a saját történeted hőse!

Képmás-délután, Rákóczi-udvar, július 24.

A gyerekirodalom és mesepszichológia egymást támogatva segíti, hogy egyre jobban betekintést nyerhessünk a gyerekek világába, az abban megszülető félelmek és negatív érzelmek közé. A programon fontos kérdésekre keresnek megnyugtató választ a beszélgetők: Lakik-e szörny a gyerekszobában? Hogyan kezeljük gyerekeink negatív érzelmeit? A délután folyamán központi téma lesz az életmesék, családtörténetek szerepe a legkisebbek fejlődésében. Az eseményen Kádár Annamária pszichológus, Pifkó Célia, a Szörnyek a szobádban című mesekönyv szerzője vesz részt, a moderátor Molnár-Bánffy Kata, a Képmás Magazin ügyvezetője.

tusvanyos

Keresztül-kasul az életen ? dokumentumok Cseh Tamás pályaképéhez,

Magyar Teátrumi Társaság sátra, Rákóczi udvar, július 25.

A tíz éve elhunyt Cseh Tamás munkássága előtt tiszteleg a Keresztül-kasul az életen ? dokumentumok Cseh Tamás pályaképéhez című, Hanák Gábor jegyezte filmösszeállítás. Az ismert és ritkán hallott dalok mellett zenész- és pályatársak archív felvételei, Bereményi Géza, Jancsó Miklós, Törőcsik Mari és a Dalnok emlékezései adják vissza az életút főbb állomásait. Filmszerepek, képzőművészeti alkotások, bakonyi indiánság elevenedik meg, egészében véve tehát minden, ami Cseh Tamás életében fontos jelentőséggel bírt. A filmvetítés előtt a produkciót a Cseh Tamás Archívum irányítója, Szemerei Péter ismerteti. Az Országos Széchényi Könyvtár, a Cseh Tamás Archívum és más gyűjtemények anyagaiból készült összeállítást az Archívumot működtető MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. készítette.

ee

Állati könyvbemutató

Janus Pannonius Irodalmi Kávéház, július 25.

A József Attila-díjas író, György Attila Bestiarium Siculorum bővített kiadásának bemutatója emlékezetes programnak ígérkezik. A könyvben elképesztőbbnél elképesztőbb, valóság és képzelet határán született állatok felvonultatása mögül nem kevés társadalomkritika is kihallható. Aki szereti a székely humort, feltétlenül a könyvbemutatón van a helye. A könyvet Muszka Sándor költő, szerkesztő mutatja be.

tusvanyos.3

Csernik Pál Szende Meselélek című életrajzi könyvének bemutatója

Janus Pannonius Irodalmi Kávéház, július 27.

?Hiszek a mesékben, hiszek az élő szóban, a kincsben, a mese teremtő erejében. Mert a mese-szó a nép összetartó íze, lelke, a mesemondó ezt közvetíti? ? vallja Csernik Pál Szende székely mesemondó, lábbábos. A várhatóan izgalmas, a lelki nyugalom megőrzésére alkalmas könyvbemutatót a József Attila-díjas Sántha Attila író, költő, szerkesztő moderálja.

cc

Plugor Sándor (1940-1999), július 24.?augusztus 22.

Sepsiszentgyörgy, Erdélyi Művészeti Központ

A fesztiválhoz kapcsolódóan a Magyar Alkotóművészet Nonprofit Kft. a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban Plugor Sándor grafikus- és festőművész emlékére rendez tárlatot, amelyet Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy város polgármestere, Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke és Tardy-Molnár Anna, a MANK Nonprofit Kft. ügyvezetője nyit meg július 23-án.

PlugorSandor_07

Ayhan Gökhan

A teljes program a tusvanyos.ro oldalon olvasható.

A képek forrása Tusványos hivatalos Instagram-oldala.