fbpx

Nincs hónap komolyzene nélkül!

Ismét széles programkínálattal kedveskedik vendégeinek az Óbudai Társaskör. Lássuk, áprilisban milyen programokra látogathatunk el!

 

flute-1427650_960_720


2017. április 1., szombat, 19 óra

Dalok a Kispipából ? Seress Rezső-est

A nagy sikerű esten a különös sorsú magyar világsláger, a Szomorú vasárnap szerzőjére, Seress Rezsőre emlékezünk. Ezen az estén dalainak segítségével megidézzük ezt a jellegzetesen pesti alakot, a ?füttyös muzsikust?, a ?kis Seresst?, aki szinte soha nem hagyta el szeretett hetedik kerületét, és évtizedekig volt meghatározó szereplője a pesti éjszakának. Egyedi humora és keserédes melankóliája lett a védjegye, dalai fájdalmasan ismerősek. Egyszerre idézik a kort, a ?30-as, ?40-es évek mozgalmas, tragikus pillanatait, és válnak azóta is mindenkor aktuális szívüggyé, vigasztalóvá, útitárssá. Zongorázni igazán nem tudván, fél kézzel pötyögve, rekedtes hangján adta elő számait, melyek egytől egyig igazi slágerré váltak: Csak átutazó vagyok itt a Földön, Szeressük egymást, gyerekek, Az élet egy nagy csodálatos semmi… Vendégkönyvébe dedikált az egész 20. század Toscaninitől a walesi hercegen át Louis Armstrongig. Otto Klemperer, a világhírű karmester legendás mondata Seressről: ?Nem muzsikus ? csak zseni.?

Fesztbaum Béla

Belépőjegy egységesen: 2500 forint

2017. április 3., hétfő, 19 óra

Nem csak a zene szárnyán ? 71 év MALÉV

Zenés beszélgetés, emlékidézés Somogyvári József, Weinberger András, Magyar János és Trangoni Béla, a Malév egykori Boeing 767-es kapitányai, valamint Czigány Ildikó a Malév első magyar pilótanője részvételével. A műsorban Arditi, Beethoven, Kodály, Rahmanyinov művei és Czigány Ildikó Úton lenni jó című könyvének részletei hangzanak el.

 

Öt éve, hogy az utolsó Malév-járat felszállt. Boldogan gondolunk vissza az elmúlt, együtt töltött évekre! Nemcsak a pilóták, reptéri dolgozók, hanem az utasok és az elrepülő gépet földről nézők sokasága is. A repülés történetében legendás korszak zárult le. Életünk történetében pedig dalok, versek, képek születnek, egymás arcát őrizzük benne és az örökséget, amit ?Malév-léleknek? hívunk.

Czigány Ildikó

Belépőjegy: 1600 forint, diákjegy: 800 forint

 

2017. április 5., szerda, 19 óra

Három a magyar igazság

A magyarok két nagy sikerű kalandja után most íme egy csokor vidám rémtörténet. Hogyan győzheti le egy vézna kiskölök másfél mázsás tornatanárát? Mennyi fagyállót képes meginni egy igaz magyar betyár? Mit keres a bolygó hollandi Hübinger Antal szobafestő lakásán? Hát Rigoletto a panelban? Hát Parsifal az idősek otthonában? Hol járhat e percben a BKV-hajú lány? És mi van, ha egy óvatlan pillanatban csak úgy kizuhanunk a semmibe? Kérem, kapcsolják be biztonsági övüket, a hullámvasút nekilódul, és meg sem áll hazáig! A zenés esten Lackfi János történeteit Liszt, Bartók, Brahms, Kodály magyaros zongoraművei kísérik a nagyszerű Fülei Balázs tolmácsolásában.

Belépőjegy: 1600 forint, diákjegy: 800 forint

 

2017. április 6., csütörtök, 19 óra

Gitármuzsika Óbudán ? Horváth László és Stummer Márton koncertje

A koncert fellépői mindketten kipróbáltak többféle zenei stílust, mielőtt a klasszikus gitár lett életük középpontja. Roth Ede növendékeiként végeztek a Varga Tibor Zeneművészeti Egyetemen Győrben, majd Horváth László a Graz-i Zeneakadémián szerzett művészdiplomát, Stummer Márton pedig jelenleg végzi gitárművészi tanulmányait Csáki Andrásnál a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

Társrendező: Üveghang Bt.

Belépőjegy: 1500 forint, diákjegy: 750 forint

 

acoustic-1853573_960_720

2017. április 8., szombat, 19:30 óra

BarokkPlusz II. ? A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertje

A már hagyományosnak mondható zeneakadémiai bérletsorozat és a gyerekkoncertek mellett a Liszt Ferenc Kamarazenekar az idei évadban új koncertsorozatot indított BarokkPlusz néven. Az ennek keretében szervezett koncertek érdekessége, hogy a műsorban a legnagyobb barokk mesterek, Bach, Vivaldi és Corelli művei mellett egy-egy kortárs magyar darab is helyet kap.

Belépőjegy egységesen: 3500 forint

Rendező: Liszt Ferenc Kamarazenekar

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

 

2017. április 10., hétfő, 19 óra

Sárkány lehelet ? Szávai Viktória Weöres Sándor-szeánsza

Szávai Viktória Weöres Sándor-estje a költő verseiből összeállított személyes vallomás, egy nagyon mélyen női előadás, a Költészet Napja előestéjén. Weöres sajátos hangú, senki mással össze nem téveszthető költészetében ősi, ösztönös tudás, játékosságba oltott bölcsesség rejlik. A Sárkány lehelet két érzékeny művész ? a költő és a színész ? találkozása a színpadon, tele gyengédséggel, vadsággal, szexussal, erővel, ritmussal és zenével.

Belépőjegy: 1400 forint, senior és diákjegy: 700 forint

 

2017. április 13., csütörtök, 19 óra

A tárogató, a zenekar meg a banda

Kiss Gy. László Liszt Ferenc-díjas tárogatóművész koncertje

Kiss Gy. László a Zeneakadémia elvégzése után a Magyar Állami Operaház zenekarának, valamint a Budapesti Fesztiválzenekarnak volt művésze. Jelenleg a tárogató népszerűsítése a fő tevékenysége. Klasszikus és kortárs zenei tapasztalata jó lehetőséget teremt a tárogató arculatának bővítésére, a klasszikus hangszerek közé emelésére. Komoly repertoár született az ő inspirációi, koncertjei, lemezei hatására. Régóta játszik saját maga által összeállított dunántúli és erdélyi muzsikákat kiváló népzenészek közreműködésével. Két ízben kapott Artisjus-díjat, 2005-ben Liszt-díjjal tüntették.

Háromrészes sorozatunk utolsó félidejét hagyományosan a bandával való örömzenélés jegyében állítottuk össze. Legkedvesebb muzsikáinkkal búcsúzunk egy maradandó élményt nyújtó este, és egy újabb találkozás reményében.

Kiss Gy. László

Belépőjegy: 1800 Ft, diákjegy: 900 forint

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

 

2017. április 19., szerda, 17 óra

Játékos muzsika 7×10 percben

?Szinte klubbá szerveződött spontán, mindenféle szervezettség nélkül. Ugyanazokat az arcokat is gyakran lehet látni, meg újakat is. Mindig összejön 50?70 főnyi közönség, és remekül tudnak válaszolni a nem is mindig könnyű kérdésekre (?). Nagy kedvvel, néha kórusban válaszolnak, mondom, na, ez a kórus örvendetes, ez a legértékesebb, ha mindenki tudja a jó választ.?

Czigány György ? Óbudai Anziksz

Belépőjegy egységesen: 500 forint

 

flute-1291423_960_720

2017. április 20., csütörtök, 19 óra

Szilasi Alex zongoraestje

Lengyel Szalon ? Rendező: Óbuda-Békásmegyer Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat

A belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött (informacio@obudaitarsaskor.hu vagy 06 1 250-0288).

 

2017. április 21., péntek, 19 óra

?NAGY ÚR A SZÓ?

Esterházy 67

Esterházy Péter 2017. április 14-én lenne hatvanhét éves. A 67: prímszám (a 2017 is az). Esterházy, ?a kiugrott matematikus? sokszor írt a prímszámokról (vö. Tizenhét hattyúk) és sokszor írt születése napjáról (vö. Egy nehéz nap éjszakája). Az író műveiből készülő összeállítás vezérgondolatául a születést és az egyediséget választja, tárgyául pedig a különöst, a meghökkentőt: mindazt, amelynél nem lehet nem elidőzni. A műsor szereplője lesz az egyik legnevesebb magyar ?nímand?, Dés László, aki számos esetben dolgozott együtt Esterházyval. Dés zenéje olyan, mint amikor ? írja, azaz idézi EP a Dés, a nímand soraiban ? ?harsog a zöld alma a fogunk alatt?.

?Nagy úr a szó?, állítja Esterházy. Melyik író nem állítja? A kérdés csupán az: a zöld alma harsog-e a fogunk alatt, vagy a fogunk harsog a zöld alma alatt. Azokat a szövegeket szedtük csokorba tehát ? két kiváló színművész, Pálmai Anna és Barbinek Péter segítségével ?, amelyekben az egyszeri kerül középpontba. A véletlen, a sejtelem, a paradoxon. S nem emlékestre várjuk az érdeklődőket, nem a sötét árny vetül rá: Esterházy Péter 67 éves lenne. Nem. A ?Nagy úr a szó? cím alatt ez áll: Esterházy 67. Hat van hét.

Tarján Tamás

A Budapesti Tavaszi Fesztivállal közös program.

Belépőjegy: 2000 forint, diákjegy: 1000 forint

 

2017. április 22., szombat, 11 óra

Liszt Ferenc Kamarazenekar matinéja

Hamupipőke

A 2016 tavaszán elindult, nagyszerű fogadtatásra találó gyerekkoncertek az idei évadban is folytatódnak. A Simon Izabella zongoraművész által megálmodott alkalmak célja, hogy a zene, az irodalom és a képzőművészet hármasával egy olyan varázsvilágba kalauzolják el a gyerekeket, ahol ők is a történetek aktív részeseivé válhatnak. Az előadásokon a kicsik és szüleik egy komplex zenei élményhez jutnak, az együttes játékát meseillusztráció és festményvetítés egészíti ki. A több művészeti ágat is bekapcsoló koncertek után a gyerekek kézműves foglalkozáson vehetnek részt.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar 3 éves kortól kisiskolás korig mindenkit szeretettel vár!

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

Belépőjegy egységesen: 1000 forint

 

2017. április 23.,vasárnap, 16:30 óra

Jótékonysági koncert

A Gyógyító Jószándék ? DMD Izombeteg Gyermekek Alapítványa javára

A RapStars formáció: Abramov Dani és Horváth Roli saját szerzeményeiket adják elő

Támogatójegyek kaphatók az Óbudai Társaskörben 3000 és 5000 forintért.

 

2017. április 26., szerda, 19 óra

Artistry in Duo

El Dudas (Dudás Lajos) Budapesten született, a Boden-i tónál él. A magyar-német jazzklarinétos egyike azon keveseknek, akik a szving korszakban oly divatos klarinétot képesek a kortárs jazz hangján megszólaltatni. Bach-feldolgozástól a mainstreamen át az avantgárdig sokféle stílust ölel fel gazdag repertoárja. Briliáns módon szövi egybe a bebop nüanszait a népzenével, kortárs zenével és az avantgárddal. Izgalmas, eredeti klarinéthangja a könnyed és szabad szvingeléstől a csillogó hangszínű improvizációkig terjed. The Great Jazz Book című alapművében Joachim-Ernst Berendt külön kiemelte Dudás szabad-tonális játékának érzékenységét és könnyedségét.

Dudás és a Berklee-n végzett düsseldorfi gitáros Philipp van Endert 1993-ban adták első közös koncertjüket. Az egyszerinek tervezett projekt időközben több mint két évtizede működik nagy sikerrel és számtalan lemezprodukciót, rádió- és TV-felvételt, nemzetközi turnét és fesztiválfellépést tudhat magáénak. A duó alkalmanként kvartett-kvintett felállásig is kibővül. Előadásuk izgalmas párbeszéd azoknak, akik kedvelik a zenei kalandozást és hajlandók elhagyni a mainstream kitaposott ösvényeit. Dudás ritkaságnak számító budapesti koncertje különös figyelmet érdemel.

Belépőjegy: 1800 forint, diákjegy: 900 forint

 

saxophone-546303_960_720

2017. április 27., csütörtök, 19 óra

Évfordulók

Dohnányi, Bartók, Kodály ? születésük sorrendje ez; a hírnév is ebben a sorrendben lett osztályrészük, Kodályé tetemes fáziskéséssel. Ő csupán 28 évesen, 1910-es szerzői estjén vált ismertté ? elismertté nem feltétlenül ?, míg a két, nála idősebb ?uralkodó? már zeneakadémista éveiben villogott.(?) Dohnányi, Bartók, Kodály ? ez a századelő ítélete; Bartók, Kodály, Dohnányi az évezredet búcsúztató világpódiumé. (?) ? írja Breuer János zenetörténész egyik cikkében. A koncert különlegességét a ritkán hallható Dohnányi-dalok adják két kiemelkedő művész: Prunyi Ilona Liszt-díjas zongoraművész, a Dohnányi-zongoraművekújra felfedezője és Banda Ádám hegedűművész előadásában.

Szőke Cecília

Belépőjegy: 1800 forint, diákjegy: 900 forint

 

2017. április 28., péntek, 19 óra

Romantikus Ritkaságok ? A kor rejtőző dalai

Házimuzsika Mácsai János zenetörténésszel

Hol van már az az idő, amikor a műkedvelő ismerősök vagy ráérő muzsikusok összegyűltek a vasárnapi szieszta után, elővettek a redőnyös szekrényből egy vonósnégyest, triót vagy szonátát, és a maguk örömére játszani kezdtek. Vagy az uzsonnára érkezett fess fiatalúr a család unszolására lekísérte a kisasszonyt egy Schubert-dalban. Talán végleg letűnt ez a világ, mindent megváltoztatott a hangrögzítés. Ma bárki meghallgathatja a legszebb darabokat a legjobb előadásban, már lemez, CD sem kell hozzá, a mobilján mindenki a zsebében hordhatja a fél zeneirodalmat. De micsoda élmény, élvezet élőben együtt játszani! Vagy akár csak hallgatóként részese lenni mindennek. A nagy hangversenytermekben szinte lehetetlen felidézni a kamarazenéléshez illő intim hangulatot, de a Társaskör épp erre való termében még nagyszerűen lehet. S ha igen különböző korokban, inspirációra vagy célra készültek is a felcsendülő művek, közös bennük a társas zenélés, a szavak nélküli kommunikáció semmihez sem hasonlítható öröme.

Kikről lesz szó?

Dora Pejačević (1885?1923) késő-romantikus horvát zeneszerző, apja horvát bán volt, anyja Lilla Vay de Vaya magyar bárónő, aki zongorázni tanította. Dora 12 évesen kezdett komponálni, majd Zágrábban, Drezdában és Münchenben tanult zenét. Magányos életet élt, zenészekkel és írókkal tartott kapcsolatot, és 37 évesen Münchenben gyermekszülésben hunyt el. Összesen 58 késő-romantikus stílusú kompozíciója maradt fent: dalok, zongoraművek, kamarazenekari és nagyzenekari művek.

Jan Kunc (1883?1976) cseh zeneszerző Leoš Janáček növendéke volt, 1923-tól a Brnói Konzervatórium igazgatója. Ő írta az első Janáček életrajzot. Igazgatói, zenekritikusi elfoglaltsága mellett viszonylag kevés ideje maradt komponálni, legsikeresebb alkotásai közé tartoznak a dalok és kórusok.

Mieczysław Karłowicz (1876?1909) lengyel zeneszerző helyét a zenetörténet Chopin és Szymanowski között jelöli ki. A mindössze 32 évet élt szerző zenekari műveket és dalokat komponált.

Az est mindkét szólistája a nemzetközi operaéletben jelenlévő, sokat foglalkoztatott fiatal cseh operaénekes. Michaela Kapustová mezzoszoprán a Teatro Regio Torino művésze, a Prágai Nemzeti Opera szólistája, hazájában és külföldön is sokat szerepel, turnézott a Budapesti Fesztivál Zenekarral is.

A Hollandiában élő Lukáš Zeman fellépett többek között a Milanoi Scalában, a Lyoni Nemzeti Operában éppúgy, mint a Teatro Regio Torinóban, ahol 2017 februárjától Kuligint alakítja Janáček operájában, a Katia Kabanovában.

Lőwenberg Dániel a Salzburgi Mozarteumban Rohmann Imre növendékeként végzett. Doktori disszertációját Végh Sándor munkásságából írta. A Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola tanára, tanítványai idén kiemelt első helyezést értek el az Országos Kamarazene versenyen. A koncert műsorát májusban lemezre rögzítik a művészek.

Mácsai János

Belépőjegy: 1500 forint, senior és diákjegy: 750 forint

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

 

2017. április 29., szombat, 15 óra

MOZART KLUB ? Óbudáról indultak? ? Lakatos György vezetésével

Vendégünk: Iván Gábor­, a Concerto Budapest ütőse, Tiszteletbeli elnök: Varga Károly

Az évad tematikájában ezúttal olyan művészeket látunk vendégül, akik Óbudáról, a Fővárosi III. kerületi Állami Zeneiskolából indultak 1968?1989 között. (A névsor összeállításáért köszönet Túry Évának.) Sőt még az is lehet, hogy a Varga Károly által egykor vezetett Mozart Klub délutánjain kerültek még közelebb a klasszikus zenéhez.

Féléves bérlet felnőtteknek: 1500 forint, gyermekeknek és diákoknak: 1000 forint

Alkalmankénti belépőjegy felnőtteknek: 500 forint, gyermekeknek és diákoknak: 300 forint

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

 

2017. április 29., szombat, 19 óra

Az opera négy évszázada I. ? Költők és komponisták

?A zenei ismeretterjesztést már tizenévesen elkezdtem Monoron, ahol a helyi kultúrotthonban meséltem időnként az operákról, a megfelelő részleteket kurblis gramofonon, 78-as fordulatú sellaklemezekről játszva be. Tekintve, hogy kántor is voltam a helyi kálvinista templomban, kimenetelre sokszor operaáriákat szólaltattam meg a fújtatós orgonán. (?) Hajdani műsoraim és eddigi zenei könyveim elemeit is felhasználva egészen egyedi ?operakalauzt? szeretnék átnyújtani az olvasóknak, a literatúra felől közelítvén meg a muzsika ? hadd legyek elfogult ? legcsodálatosabb műfaját.?

Baranyi Ferenc: Az opera négy évszázada ? részlet az előszóból

Az opera négy évszázada I. ? Költők és komponisták ? ezzel a címmel jelent meg Baranyi Ferenc könyve a karácsonyi könyvvásárra tavaly, a Kossuth Kiadó gondozásában. Ezen az esten ezt a könyvet ütjük fel rapszodikusan hol itt, hol ott ? és tesszük hallhatóvá némely lapjait neves művészek segítségével. Legközelebb pedig októberben lapozunk bele.

Belépőjegy: 1800 forint, diákjegy: 900 forint

A rovat további cikkei