A hatalmas és egyre növekvő mennyiségű, szabad információáramlás ellenére sem nélkülözhetjük a könyvtárosok hozzáértését, jóról és rosszról való tudásukat és hazafiságukat, hiszen szükségünk van egyfajta nemzeti közmegegyezésre, mit tartunk áthagyományozandónak, ha nem akarjuk, hogy tízmillió egymás mellé rendelt egyén társadalma legyünk, akiket semmi sem fűz össze- tette hozzá Doncsev András.

doncsev-andras-emberi-eroforrasok-miniszteriumanak
(Forrás:origo.hu)

Az államtitkár kiemelte: a 3717 egységből álló nyilvános könyvtári hálózat Magyarország legnagyobb működő kulturális intézményrendszere. Ma, 2013-ban elmondhatjuk, hogy 57 kistelepülés kivételével az ország minden településén található nyilvános könyvtár vagy nyilvános könyvtári szolgáltató hely. A lépések jó irányát mutatja, hogy a könyvtárhasználók száma az utóbbi időben folyamatosan emelkedik, a 14 éven aluli regisztrált használók aránya pedig még az átlagnál is nagyobb ütemben nő. 2012-ben már 26 millió könyvtárlátogatót regisztráltak ? tájékoztatott Doncsev András.

 

A megnyitóval indult útjára a Magyar Könyvtárosok 45. Vándorgyűlése, amelyet a Magyar Könyvtárosok Egyesületének szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, július 18. és 20. között Egerben tartanak. A rendezvény témája: Szabad tudásáramlás, egyenlő hozzáférés – Könyvtárak az európai állampolgárokért. A plenáris és szekcióülésekből, önálló előadásokból, kiállításokból és kulturális programokból álló Vándorgyűlésre közel 700 vendéget várnak a szervezők.