Joël Pommerat A két Korea újraegyesítése című kortárs francia darabját mutatja be a gyergyószentmiklósi társulat. Pommerat a mai francia színház egyik legizgalmasabb írója, alkotója, rendezője. Munkamódszere a színészekkel történő állandó kísérletezésen és improvizáción alapul.

Az előadást Pálffy Tibor – jelenleg a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, korábban a Figura Stúdió Színház színésze – rendezésében láthatja a gyergyószentmiklósi közönség. A darab kollázsszerű massza, egymástól független jeleneteket, történeteket mutat be a férfi-nő viszony, illetve a szerelem tematikája mentén. Az előadás nagyon erős alapja a szöveg, amivel Deák Katalin dramaturg dolgozott.

Az örökérvényű témát boncolgató előadást Gábor Zsófia díszlet-, jelmeztervező semleges, ugyanakkor képlékeny térbe képzelte el, ahol lehetőség nyílik felerősíteni a nő és férfi közötti problémákat. A természetesből észrevétlenül abszurddá váló szerelmi helyzeteket, az egymástól látszólag független jeleneteket Bezsán Noémi koreográfiái és Boros Csaba zeneszerző által jegyzett zenei etűdök egészítik ki és fonják össze egy előadássá.


645e1d26b7dc740f5a5935c8.jpg
„Olyanok voltunk, mint két egymástól elszakított rész, amik újra egymásra találtak. Csodálatos volt! Mintha Észak-Korea és Dél-Korea megnyitotta volna határait, és újra egyesültek volna.”

A bemutatóra május 12-én, pénteken kerül sor a nemrégiben felavatott Öntöde stúdióteremben. A két Korea újraegyesítésére tett „kísérlet” májusban további két alkalommal kerül műsorra, 13-án és 18-án. Májusban továbbá visszatér Gyergyóalfaluba A dzsungel könyve koprodukció, valamint a Boldogtalanok című előadás május 19-én. Május 24-én újra megtekinthető Szilágyi Míra Veszélyes kanyar című egyéni előadása az Öntödében, valamint május 26-án folytatódik a Behívó színházi late-night show, legújabb kiadásában Faragó Zénó színész főszereplésével.

Részletek itt.

Fotók: Kozma Péter. Forrás: Figura Stódió Színház