fbpx

No filter alcímmel rendezik meg az idei Desiré fesztivált

No filter, azaz Szűrő nélkül alcímmel rendezik meg az idei Desiré Central Station nemzetközi színházi fesztivált Szabadkán november 25. és 30. között – jelentette be Urbán András főszervező pénteken Szabadkán.

Mint mondta, az alcímmel – ahogy minden évben – ezúttal is szeretnék közvetíteni, hogy őszintébb, tisztább beszédmódra és előadásokra, a színháznak a valósághoz történő autentikus viszonyulására törekednek. Hozzátette, hogy ugyanakkor a szűrő nélküliséggel mégis felállítanak egy szűrőt, amely mögött a valóság jelenik meg.

A fesztivál hat napja alatt tíz előadást láthat a közönség. A rendezvényt a budapesti Stúdió K Színház Heilbronni Katica című előadása nyitja Hegymegi Máté rendezében, a nap pedig Lajkó Félix Liszt Ferenc-díjas hegedűművész koncertjével zárul.

A fesztivál második napján, november 26-án is találkozhatnak a nézők a Stúdió K Színházzal, aznap a szintén Hegymegi Máté rendezte Nerót mutatják be. Az előadás Kosztolányi Dezső Nero, a véres költő című regénye alapján készült, a szövegkönyvet Garai Judit írta.

November 27-én a podgoricai (Montenegró) Prazan Prostor Drámastúdió és a Zetski Dom Királyi Színház koprodukciójában láthatják a koronavírus-járvány miatt tavaly elmaradt Anna Karenyinát. Este a Szlovén Ifjúsági Színház–Maska Ljubljana színészei állnak színpadra Szóló című előadásukkal.

A hétfő a szlovén társulatoké. Előbb az előző nap is fellépő ljubljanai társulat a maribori Momenttel közösen adja elő a Rossz társaság című előadást, majd a szintén ljubljanai Játékművészeti Kutatóstúdió Ó, mily hétköznapi című előadását tekinthetik meg a nézők.

November 29-én Urbán András rendezésében lesz látható a Zombori Népszínház Übü, the Great című előadása, amely Alfred Jarry Übü király című drámáján alapul.

Végül a fesztivál zárónapján egy horvát–francia koprodukciót, a Screenagers Vol.2-t, valamint a Szarajevói Nemzeti Színház Az éhezőművész című előadását mutatják be. Utóbbi Franz Kafka életének, műveinek, leveleinek és naplóinak motívumai alapján készült.

A fesztivál szervezői elmondták: idén egyrészt a kevés támogatás miatt, másrészt a tudatosság jegyében nem nyomtatnak műsorfüzetet és plakátokat, minden a fesztivál online felületén lesz elérhető.

A Desiré Akadémián a nézők megismerkedhetnek az alkotókkal, illetve azokkal a gondolatokkal, amelyek mentén az előadások születtek.

A Desiré Central Station fesztivál nevét a szervező, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház névadójának becenevéről kapta, a rendezvényt először 2009-ben rendezték meg.

A képen jelenet a Stúdió K Színház Heilbronni Katica című előadásából.

A rovat további cikkei