A női lélek mélységei és magasságai címmel hirdetett látogatást két galériában a Budapest Art Week képzőművészeti eseménysorozat. A program középpontjában olyan alkotók álltak, akik műveikben valamilyen aspektusból kifejezetten női sorsokra jellemző vonásokat elevenítenek meg.

A Kókai Zsófia kurátor által gondozott Bloody Mary kiállítás és Popovics Viktória közreműködésével létrejött Ritual Trail to Self tárlatokon pillantottunk be a kortárs képzőművészet két műhelyébe.


2019.04.12_galeriatura_mamu_szabojanos_large_12_600x400.png
Fotó: Szabó János

A Bloody Mary kiállítás a Damjanich utcai MAMÜ Galériában nyílt meg ápilis 12-én. Az Agg Lili, Teplán Nóra, Zuzana Zurbolova, Üveges Mónika és Cservenka Edit alkotásait bemutató tárlat az identitás kérdéskörének különleges világba kalauzol. Az alkotások feszültségről, egyéni útkeresésekről árulkodnak.


2019.04.12_galeriatura_mamu_szabojanos_large_8_600x400.png
Fotó: Szabó János

A tárlat hívószavai az agresszió, identitás, befelé figyelés, hiszen a jelenünkre jellemző kép-korszak erőteljesen befolyásolja gondolkodásunkat, figyelmünk milyenségét. A tárlaton a képek mellett egy kövekből készült installációt láthatunk, melyről az életünk során magunkkal hurcolt, a döntéshelyzeteinket, kapcsolatainkat nehezítő terhekre asszociálhatunk. A köveket kötél köti össze, utalva ezzel súlyaink egymásra rakódására vagy állandóságára.


bloody_mary_kiallitas_3_600x400.png
Zuzana Zurbolová alkotásaFotó forrása: bpartweek.hu

A kiállításra nyitott szívvel és lélekkel érdemes érkezni, mert a képek nagyon igénylik az egyéni asszociációs munkát. A festményeken látható, több réteggel lefedett alakok jelentését mindenkinek magának kell megfejtenie.


2019.04.12_galeriatura_mamu_szabojanos_large_20_600x400.png
Fotó: Szabó János

Látogatásunk második helyszíne a Rottenbiller utcában található FKSE Stúdió Galéria, ahol egy egészen más jellegű tárlat látható, Jagicza Patrícia és Kaliczka Patrícia közös kiállítása. A két alkotót azonos keresztnevükön kívül sok egyéb is összeköti, ezek nagy részére a közös munka során derült fény.


jagicza_patri__cia_doppelga__nger_600x349.png
Jagicza Patrícia: Doppelga?ngerFotó forrása: bpartweek.hu

Mindketten festő szakon végeztek a Képzőművészeti Egyetemen, és egy közös veszteség is összekovácsolta őket: mindketten elveszítették édesapjukat. Tárlatuk fő témája az önarckép, és ezáltal az önismeret. Az önarckép festése önreflexív folyamat, a portré a lélek mélységeinek kifejezésére alkalmas. Közös kettős portréikon szinte fényképszerűen látjuk őket.


kaliczka_patricia_600x400.png
Kaliczka Patrícia: Cím nélkülFotó forrása: bpartweek.hu

Jagicza Patrícia realista stílusban, a fényképekre jellemző hűséggel fest, míg Kaliczka Patrícia jellemző témája az akt, amely csak a testet mutatja, fej nélkül.

Régebben fotókat használt a munkához, ma azonban tükörből festi önmagát. Az alkotás folyamatát elmondása szerint a folyamatos ön-megkérdőjelezés, visszakérdezés jellemzi.


2019.04.12_galeriatura_fkse_szabojanos_large_6_600x400.png
Fotó: Szabó János

Körülbelül tíz éve foglalkozik önarckép-ábrázolással, de sok képén az arc valójában nem látszik. A maszkokkal, jelmezekkel vagy más tárgyakkal eltakart önarcképein keresztül térképezi fel a saját női identitása mibenlétét. Alkotásai eleinte rajzolással, később egyre inkább fotók felhasználásával készültek. A közös önportrék festése során igyekezett kettejük jó tulajdonságait kiemelni.


2019.04.12_galeriatura_fkse_szabojanos_large_7_600x400.png
Fotó: Szabó János

A két alkotó különböző festési stílusa jól kiegészíti egymást. A rejtőzködéstől a feltárulásig vezetnek kiállított alkotásaik, lehetőséget adva a szemlélő számára is az önreflexióra.