Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület tovább növelte jogosultkutatásának hatékonyságát, amelynek eredményeként több mint egymilliárd forintnyi jogdíj jogosultját sikerült utólag megállapítania.

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület a zenészek, színészek, táncosok, artisták jogait érvényesítő egyesület, amit az előadók hoztak létre. A televíziók, rádiók és más felhasználók jogdíjat fizetnek az előadóknak felvételeik felhasználásáért. Ezt a jogdíjat Magyarországon minden hazai és külföldi előadó nevében az EJI szedi be és fizeti ki részükre. Az EJI-nek közel 4000 tagja van, 2022-ben 3,9 milliárd forint jogdíjat osztott fel a magyar és külföldi előadóművészek számára.

Az EJI célja, hogy jogdíj ne maradjon kifizetetlenül, ezért gondoskodott a rendelkezésre álló adatok újszerű, hatékonyabb feldolgozásáról.

Változás továbbá, hogy az EJI azon hangfelvételekre eső jogdíjakat is kifizetheti, amelyeknek csak a vezető előadója állapítható meg. Ezáltal – a felosztás eredeti időpontját követő 12. hónaptól – azon felvételekre eső jogdíjakat is kifizetheti a szervezet, amelyeknek közreműködői listája a jogdíjfelosztás eredeti időpontjában nem volt megállapítható. A jogosultkutatás során kimutatott jogdíjból a vezető előadóművészek mellett természetesen a közreműködők is részesülnek.

Fotó (illusztráció): Shutterstock