fbpx

Nulladik nappal kezdődik a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Versenyen kívüli magyar és külföldi alkotásokat bemutató nulladik nappal kezdődik szeptember 20-án Szegeden az operatőri munkát a középpontba helyező Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál.

Az immár ötödik alkalommal megszervezett fesztiválra nagyon sok értékes alkotást neveztek, ezért a neves operatőrökből, rendezőkből álló válogatózsűri javaslatára a programot nulladik nappal bővítették, hogy az arra érdemes rövid-, kísérleti és nagyjátékfilmeket a nézők elé tudják tárni. A külföldi filmek többségét nem forgalmazzák Magyarországon, így egyszeri, kivételes alkalommal láthatók majd a szegedi Belvárosi moziban.

A fesztivál szeptember 21-i megnyitója előtt – a hagyományokhoz híven – megkoszorúzzák Zsigmond Vilmos szülőházát, majd a Kövér Béla Bábszínház óriásbábos felvonulását követően a Belvárosi moziban bemutatják Enyedi Ildikó A feleségem története című filmjét.

A fesztivál versenyprogramját mintegy 25 órányi vetítési időben nézheti meg a közönség. A műsoron 11 nagyjátékfilm szerepel, köztük Hajdu Szabolcs nagyvásznon még be nem mutatott Békeidő (operatőr: Bántó Csaba) és Felméri Cecília Spirál (operatőr: Réder György) című filmje, valamint a 2019-es fődíjas operatőr, Dobos Tamás által fényképezett macedón–belga–magyar koprodukció, a Fűzfa, Milcho Manchevski rendezése.

A fesztivál díjairól a Szabó Gábor operatőr vezette testület dönt, emellett kritikusok, diákok és az Ezüsthaj zsűri is értékeli a filmeket.

A kísérőprogramokról szólva Szabó Éva Andrea kiemelte, hogy vetíteni fogják a Fekete Dália című filmet, amelyért Zsigmond Vilmos Oscar-jelölést is kapott; a fesztivál idei életműdíjasa, Kardos Sándor mesterkurzust tart; A bomlás virágai címmel pedig a Hórusz Archívumból válogatott fotókiállítás nyílik a Fekete házban.

Nyitókép: Borbély Alexandra a Spirál forgatásán. Forrás: Spirál-produkció, fotó: Szilágyi Lenke

A rovat további cikkei