Nyáresték a Fiumeiben címmel új kulturális sorozatot indít a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a Fiumei úti sírkertben, ahol első alkalommal, szombaton Prieger Zsolt és Magyar Bori Zsoltároskönyv című zenés előadása várja a közönséget.

A Nyáresték a Fiumeiben elnevezésű sorozatban olyan kortárs művészek lépnek majd fel, akik az egyetemes vagy a magyar kultúrtörténetben meghatározó műveket dolgoznak fel saját alkotói stílusukban. Első alkalommal Prieger Zsolt és Magyar Bori Zsoltároskönyv című zenés-irodalmi estje Szerb Antal síremlékénél lesz látható-hallható.

Az idén 30 éves formáció, az Anima Sound System vezetője, Prieger Zsolt és Magyar Bori énekesnő produkciója a Zsoltárok könyve imakönyvből válogat, és a szöveget elektronikával, énekkel, zsoltármondással és -magyarázattal egészítik ki. A Zsoltárok könyve a zsidóság és a kereszténység közös imakincse, amely vitathatatlan kincstára a vallási líráknak.

A NÖRI főigazgatója, Móczár Gábor szerint a Zsoltároskönyv című előadás egy, „a kultúránkat lényegében meghatározó művet” dolgoz fel. Olyan emberi érzésekről és életeseményekről szól, mint az öröm, a hála, az ujjongás, az Isten utáni vágy vagy a szenvedés, a betegség, az üldöztetés és a halál.

„A NÖRI számára fontos, hogy minél szélesebb közönséggel megismertesse a Fiumei úti nemzeti emlékhelyet, ezért a kulturális programok tervezésénél a hely adottságát figyelembe véve próbálunk minél szélesebb skálán mozogni a műfajok között” – mondta Móczár.

Prieger Zsolt számára az előadás helyszíne egyszerre juttatja eszébe az elmúlást és az örömöt. Öröm számára, hogy a színpad Szerb Antal sírja mellett kap helyet, hiszen az Anima Sound System alapítójának új irodalmi műsora épp Szerb Antal életművét idézi meg.

„Szerbbel és a zsoltárokkal együtt hirdetjük az élet és halál teljességét, a minden egy gondolatát: zenével, énekkel, fura megoldásokkal, kísérlettel, extázissal, megnyugvással.”

Prieger Zsolt és Magyar Bori előadása ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a rendezvenyek@nori.gov.hu e-mail címen lehet.

Nyitókép: A Fiumei úti sírkert nem először nyújt különleges helyszínt zenei előadásnak. A képen Harcsa Veronika, Gyémánt Bálint és Dresch Mihály koncertje látható 2022-ben, az Emlékhelyek napján. Fotó: Balogh Zoltán /  MTI