fbpx

Nyári táborokat szervez a Békéscsabai Napsugár Bábszínház

Két turnusban szervez nyári tábort a jövő héttől a Békéscsabai Napsugár Bábszínház. A teátrum várhatóan 2023 elején a Modern városok program részeként megújuló Ursziny–Beliczey-kúriában kap új játékteret.

A kisiskolásoknak szóló egyhetes táborokban a gyerekek megismerkedhetnek a bábok világával, a bábkészítéssel és -mozgatással, a mesedramatizálással. Paraván mögötti kesztyűs bábokkal is játszanak majd, lesznek árnyjátékkal kapcsolatos feladatok, a hét végére pedig összeállítanak a szüleiknek egy pár perces előadást – nyilatkozta az MTI-nek a teátrum igazgatója.

Lenkefi Zoltán elmondta, jelenlegi helyükön, a Békéscsabai Jókai Színházzal közösen használt Ibsen Házban egy terem az övék teljesen, a műhelyt csak akkor használhatják, ha a színházban épp nincs próba vagy előadás. Hely hiányában nem tudnak túl sok bemutatót tartani, „azaz nem tudunk olyan színvonalon működni, mint sok más bábszínház” – fogalmazott. Az önkormányzat megértette a problémát, ezért a Modern városok program részeként épülő Munkácsy-negyedben,

a megújuló Ursziny–Beliczey-kúriában kapnak új játékteret, várhatóan 2023 elejétől.
Fotó: behir.hu/Bagi József

A 19. századi műemléképületet egyrészt felújítják, másrészt Fajzi Tamás békéscsabai mérnök tervei alapján egy épületrész hozzáépítésével bővítik. „Az új rész egy modern doboznak fog kinézni, így ki tudjuk emelni a kúriát” – mondta Lenkefi Zoltán.

Az új helyen három terem lesz, amelyek 50, 80 és 120 nézőt tudnak majd befogadni, emellett foglalkozásokat tudnak tartani gyerekeknek és csoportoknak. Terveznek játszóházakat, interaktív kiállításokat és egy tejivó jellegű kávézót is az épületben.

„A tervek szerint az új bábszínházban minden a nap és a fények játékáról fog szólni. A bejárat különböző színű és formájú üvegekből áll majd, melyen belépve a nap nagyon izgalmas színekkel ajándékozhatja meg a látogatókat. A színház nagyterme pedig az elképzelések szerint olyan lesz, mint a csillagos égbolt” – fogalmazott. A két épület között, a szabadban van egy tér, ahol szintén lehet majd „akár a fák alatt játszani”.

 Alapozási munkálatok
Fotó: behir.hu/Bagi József

Az új hely előnye továbbá, hogy a jelenleginél sokkal erőteljesebben meg tudják szólítani a középiskolás korosztályt, és a felnőtteknek is tudnak előadásokat tartani. Utóbbira véleménye szerint hatalmas igény van Békés megyében, az eddigi ilyen programjaik mindig telt házasok voltak.

 „A hangstúdiónkat időnként szeretnénk a középiskolás zenekaroknak megnyitni, akiknek akár koncertezési lehetőséget is tudunk biztosítani a kertben. Ilyen apró lépésekkel próbáljuk meg őket bevonni a bábszínház életébe” – fogalmazott az igazgató.

A műhely teljesen külön lesz, a zajok nem hallatszanak át az előadóterekbe, ami azért fontos, mert jelenleg is többször kérnek tőlük más bábszínházak kivitelezési munkákat.

A nettó 1,3 milliárd forintból megépülő új bábszínház kivitelezési munkái, amelyeket a Galéria Invest Kft. végez, 2021 januárban kezdődtek, és szerződés szerint 2022 augusztusáig tartanak.

A békéscsabai bábjátszás története 1949. szeptember 9-ig, a Mesevilág Bábcsoport megalakulásáig nyúlik vissza. A csoport többször váltott fenntartót és épületet is, 2010 óta a Jókai Színházzal közösen az Ibsen Házban dolgoznak.

Fotó forrása: Békéscsabai Napsugár Bábszínház

Eleinte Gellért Erzsébet vezette a bábegyüttest, aki 1961-ben átadta a stafétabotot Lenkefi Konrádnak. Az ő vezetése mellett vált az akkor már Napsugár névre keresztelt teátrum országosan, majd nemzetközileg is ismertté.

1968-ban indult útjára a Nemzetközi Bábfesztivál, 2014 óta szervezik – már Lenkefi Zoltán vezetése mellett – a Bábos Drámaíró Versenyt is, nagy szakmai elismerés mellett.

A társulat megkapta már többek között a Művészeti Nívódíjat és az Örökös Kiváló Együttes címet, a Békés megyei Príma Díjat és a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetést is.

Nyitókép forrása: Békéscsabai Napsugár Bábszínház

A rovat további cikkei