A hivatalos válogatást elbíráló zsűri elnöke Isabelle Huppert, tagjai pedig James Gray, Andrew Haigh, Agnieszka Holland, Kleber Mendonça Filho, Abderrahmane Sissako, Giuseppe Tornatore, Julia von Heinz és Csang Ce-ji.

Isabelle Huppert, a zsűri elnöke. Fotó: Valery Hache / AFP
Isabelle Huppert, a zsűri elnöke. Fotó: Valery Hache / AFP

Végleges a 81. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál nemzetközi zsűrijének névsora – olvasható a biennálé honlapján. Az augusztus 28. és szeptember 7. között zajló találkozón a kilenc fontos nemzetközi filmesből álló bizottság adja majd át többek között a legjobb filmnek járó Arany Oroszlán díjat.

A zsűri elnöke Isabelle Huppert, tagjai pedig James Gray amerikai rendező és forgatókönyvíró, Andrew Haigh brit rendező és forgatókönyvíró, a lengyel Agnieszka Holland, a brazil Kleber Mendonça Filho, a mauritániai Abderrahmane Sissako, az olasz Giuseppe Tornatore, valamint a német Julia von Heinz; a bizottság egyetlen színésze Csang Ce-ji, a kínai művészt többek között az Egy gésa emlékirataiból ismerheti a közönség.

James Gray jegyzi többek között az Ad Astra – Út a csillagokba című mozit, Andrew Haigh legfrissebb rendezése a Mind idegenek vagyunk. Agnieszka Holland legismertebb alkotásai közé tartozik a Verlaine és Rimbaud kapcsolatáról szóló Teljes napfogyatkozás és a Golden Globe-díjas Európa, Európa. Kleber Mendonça Filho a kilencvenes évek óta foglalkozik filmkészítéssel, Pictures of Ghosts című dokumentumfilmjét tavaly mutatták be Cannes-ban. Abderrahmane Sissako neve leggyakrabban a Timbuktu, az első Oscar-jelölt mauritániai film kapcsán merül fel. Giuseppe Tornatorénak köszönhetjük a kultfilmmé vált Cinema Paradisót; Julia von Heinz legutóbbi filmje, a Treasure idén debütált a Berlinalén és a Tribecán.

A legjobb filmnek odaítélt Arany Oroszlánt és a többi hivatalos díjat a fesztivál záróünnepségén adják át szeptember 7-én a Palazzo del Cinema nagytermében.