A 71 éves művész, aki kétszer is elnyerte Velencében a legjobb színésznőnek járó díjat, 2005-ben pedig Arany Oroszlán különdíjjal tüntették ki a fesztiválon, megtisztelőnek érzi, hogy idén kiváltságos néző lehet.

French actress Isabelle Huppert poses for the media after a talk show as part of the 34th Tokyo International Film Festival in Tokyo on October 31, 2021. (Photo by Kazuhiro NOGI / AFP)
Isabelle Huppert Golden Globe- és kétszeres César-díjas francia színésznő. Fotó: Kazuhiro Nogi / AFP

Isabelle Huppert, aki 1988-ban a Női ügyek, 1995-ben pedig A szertartás című filmben nyújtott alakításáért vehette át a legjobb színésznőnek járó Coppa Volpi díjat, 2005-ben pedig Arany Oroszlán különdíjat kapott, most a következőket mondta: „Hosszú, szép történet a miénk a fesztivállal. Kiváltságos nézőnek lenni megtiszteltetés. A mozi ígéret, jobban, mint valaha. Ígéret a menekülésre, a zavarra, meglepődésre, arra, hogy ráláthatunk a világra, ízlésünk és eszméink különbözőségében egyesülve.”

Alberto Barbera, a fesztivál igazgatója nagyszerű művésznek nevezte a francia sztárt, aki számos nagy rendezővel dolgozott, de mindig nyitott volt arra, hogy fiatal vagy kevésbé ismert rendezők filmjeiben is játsszon.

Az igazgató kiemelte, hogy Huppert meri vállalni a kockázatot, „képes a filmművészet földrajzi és szellemi határain túlra is tekinteni, ami ideális zsűrielnökké teszi egy olyan, a világ számára nyitott fesztiválon, mint a velencei filmfesztivál”.

Isabelle Huppert színészi pályafutását számos díjjal, köztük César- és BAFTA-díjjal, Arany Medve életműdíjjal, valamint Európai Filmdíjjal ismerték el, de megkapta a francia Becsületrend parancsnoka kitüntetést is. A színésznő 2009-ben a Cannes-i Filmfesztivál zsűrijének elnöke volt. A 81. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál augusztus 28. és szeptember 7. között zajlik.