fbpx

Nyilvános a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál zsűrijének névsora

Hamarosan megkezdődik Szegeden az egyik legjelentősebb nemzetközi operatőri seregszemle, nyilvánosságra hozták a zsűri névsorát.

Az 5. Zsigmond Vilmos Filmfesztivál szakmai zsűrijében olyan neves művészek ülnek, mint Szabó Gábor filmoperatőr, a Magyar Filmoperatőrök Egyesületének alapító tagja és elnöke, Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, Horvát Lili, a Felkészülés határozatlan ideig tartó együttlétre című magyar romantikus dráma rendezője, Bogdán Árpád, többek közt a 2018-as Genezis film direktora, Willie Nel dél-afrikai származású operatőr, a ZSIFF tavalyi fődíjasa, valamint Zurbó Dorottya filmrendező, akinek a 2018-as Könnyű leckék című dokumentumfilmet köszönhetjük. A hagyományokhoz híven idén is lesz kritikus zsűri, melyet ezúttal Gyürke Kata, Gyenge Zsolt és Kovács Bálint alkot. Emellett ebben az évben is felállítják a diákzsűrit, valamint újdonságként az Ezüsthaj Filmklub tagjaiból álló nyugdíjas zsűrit is.

A fesztivál idén is rendkívül népszerű volt az alkotók körében: több mint 400 nevezés érkezett a világ minden tájáról,

Európán kívül többek közt a Fülöp-szigetekről, Togóból, Dél-Koreából, valamint szép számmal neveztek spanyol nyelvű filmeket a dél-amerikai kontinensről. Versenybe száll két 2019-es világsikerű film is: a dél-koreai Élősködők és a francia Portré a lángoló fiatal lányról című mű is. A hazai mezőnyből többek között Hajdu Szabolcs Békeidő, Felméri Cecília Spirál, valamint a 2019-es fődíjas operatőr, Dobos Tamás által fényképezett Fűzfa című alkotás is megméretteti magát.

A hivatalosan szeptember 21-től 25-ig meghirdetett fesztivál valójában már 20-án elkezdődik a nulladik nappal,

ugyanis az OFF programban vetítik le az időhiány miatt versenybe nem került színvonalas műveket, továbbá a Belvárosi mozi pandémiás helyzetre reagáló pályázatában díjat nyert karanténfilmeket.

Az idei fesztivál a helyi értékekre is ráirányítja a figyelmet: a nyitófelvonuláson például a Kövér Béla Bábszínház óriásbábos felvonulását láthatják az érdeklődők. A filmes utánpótlás műhelyeként a Makói Videóműhely mutatkozik be, amely nem kevés sikeres filmes szakembert bocsátott az útjára, például Balázs István Balázs operatőrt, aki a 2020-as szegedi seregszemlén elnyerte a kritikusok díját.

Az 5. Zsigmond Vilmos Filmfesztivál programjainak napi bontása és a zsűri bemutatkozója a zsigmondvilmosfilmfest.com oldalon olvasható.

Nyitókép: Bogdán Árpád filmrendező. Forrás: Facebook

A rovat további cikkei