Egyedülálló kiállítás nyitotta meg kapuit a Nyolcak festőcsoport alkotásaiból Kanada fővárosában, az ottawai magyar nagykövetségen. A kiállítás anyagát Botár Olivér művészettörténész a 99. évében járó dr. Forbáth Péter kardiológus professzor magángyűjteményéből állította össze.

A különleges esemény az Ontario tartománybeli októberi magyar örökség hónap keretében valósult meg, és olyan nagy az érdeklődés a magyar festészet meghatározó korszaka iránt, hogy elővételben minden jegy elkelt a kiállításra.

1909-ben nyolc, Párizst megjárt festőművész, Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan, Tihanyi Lajos összeállt és Nyolcak néven megalakította a 20. század elejének legismertebb magyar avantgárd művészcsoportját. Első kiállításukat még ebben az évben megrendezték, a második kiállításra 1911-ben, a harmadikra – ez volt az utolsó – 1912-ben került sor. A Nyolcak a 20. századi magyar művészet első olyan társasága volt, mely valóban a modernizmus elveit vallotta, és azt a szerepet töltötték be a képzőművészetben, mint az irodalomban a Nyugat folyóirat írói vagy a zenében Bartók Béla és Kodály Zoltán.

A kanadai kiállítás alapötlete Varnus Xaver Kanadában élő legendás orgonaművészben született meg, ő mutatta be az akkor még új magyar nagykövetet, Vass-Salazar Máriát dr. Forbáth Péter professzornak, akinek magángyűjteményében számos Nyolcak csoporthoz köthető alkotás található. A kulturális diplomáciát kiemelten fontosnak tartó nagykövet asszony örömmel vágott bele a Nyolcak művészetének kanadai népszerűsítésébe, az egyedülálló művészeti program megvalósításába.

„A kultúra a legértékesebb és mélyrehatóbb kapcsolódási pont két nemzet között. Ezért is tartom kiemelten fontosnak a kulturális diplomáciát, amelyen keresztül a magyar művészeti értékeket és tehetséget a legszélesebb körben be tudjuk mutatni Kanadában” – mondta el a kiállítás megrendezése kapcsán Vass-Salazar Mária, hazánk kanadai nagykövete.

A kiállítás október 25-én tartott ünnepélyes megnyitóján a kanadai politikai, üzleti és kulturális elit, valamint a diplomáciai testület köréből meghívott, a nagykövetség telt házas befogadóképességét is meghaladó, több mint 400 fős vendégsereg csodálhatta meg a Nyolcak mesterműveit. Az érdeklődés olyan nagy volt, hogy sátrat kellett felállítani a nagykövetség mellett a befogadótér megnövelésére.

A megnyitón nemcsak a festmények idézték meg a 20. század eleji magyar kulturális élet hangulatát, hanem irodalmi és zenei alkotások is. A Nyolcak barátságát a költőóriás Ady Endrével Nagy Marcell színművész, operatőr Ady-versekkel idézte meg, a csoport tagjainak Bartók Bélával való kapcsolatát pedig a Kanadában tanuló ifjú tehetség, Török Tamás zongoraművész Bartók-művekkel illusztrálta. A zene a kiállítás teljes ideje alatt segítette a látogatókat a Nyolcak alkotásainak teljesebb megértésében, hiszen Boros Misi zongoravirtuóz kifejezetten ehhez az eseményhez készített Bartók Allegro Barbaro-felvétele szól az ottawai magyar nagykövetség galériává alakított rendezvénytermében.

Az ünnepélyes nyitóeseményen beszédet mondott Vass-Salazar Mária nagykövet, Adam van Koeverden anyai ágon magyar származású parlamenti képviselő, olimpiai és világbajnok kajakozó; Forbáth Péter professzor, a festmények tulajdonosa; valamint Douglas Cardinal világhírű kanadai őslakos építészmérnök, számos kanadai és amerikai neves épület tervezője.

A magyar művészet évszázados remekművei ámulatba ejtették a meghívott kanadai szenátorokat, parlamenti képviselőket, vállalati vezetőket és a kulturális szféra megjelent képviselőit, valamint egyházi vezetőket és a helyi magyar közösség tagjait. A zárt körű megnyitón túl a kiállítás a kanadai nagyközönég számára is megtekinthető volt az Ontario tartománybeli októberi magyar örökség hónap keretében. A hatalmas érdeklődést jól tükrözi, hogy az összes jegy elkelt a kiállítás teljes időtartamára.

Magyarország Ottawai Nagykövetsége NKA-támogatással, valamint a CAE, a Magna, a Westjet vállalatok és a magyar gyökerű kanadai Peller borászat szponzorációjával valósította meg a nagyszabású és egyedülálló kulturális rendezvényt Kanadában.

A nyitóképen a Nyolcak-kiállítás megnyitója Ottawában, középen dr. Forbáth Péter, jobbra Vass-Salazar Mária.