Csajkovszkij A diótörő című mesebalettjét nézhette meg nyolcszáz, nehéz anyagi körülmények között élő gyerek vasárnap a Magyar Állami Operaházban az MBH Karácsonyi Gyermekgáláján.

Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító elnöke a helyszínen köszöntötte a gyerekeket. Megköszönte a támogatóknak és az Operaháznak, hogy erre a napra a teljes házat a rendelkezésükre bocsátották és az épület legelegánsabb páholyaiba is gyerekek ülhettek.

A vasárnapi előadásra vidéki városokból, falvakból és a fővárosból, valamint Felvidékről, Székelyföldről, Csángóföldről, a Vajdaságból, Kárpátaljáról, Nagyváradról és a Partium több településéről is érkeztek iskolások. Az ünnepi programon részt vett az Országgyűlés háznagya, Mátrai Márta, valamint több nagykövet is.

A program részeként, az előadás mellett arcfestés és lufihajtogató fogadta a gyerekeket az Operaházban, valamint a Mikulással is találkozhattak. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat támogatóinak köszönhetően idén is ajándékokkal teli hátizsákkal térhettek haza a gyerekek, amelyekben gyümölcs és édesség kapott helyet, az MBH Bank jóvoltából pedig mindenki átvehette meglepetéseket tartalmazó mikuláscsomagját is.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 24. alkalommal rendezte meg a gálát – a karácsonyi balettet a jótékonysági kezdeményezés kezdete óta csaknem 27.000 gyerek láthatta.

A vasárnapi előadás főbb szerepeit Lee Soobin (Mária hercegnő), a Boston Ballet korábbi szólistája, Leblanc Gergely (Unokaöcs/Diótörő/Herceg) érdemes művész, a Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja, Radziush Mikalai (Drosselmeier) és Kekalo Jurij (Egérkirály/Egérkirály baba) balettművész táncolták.

Fotó: Hegedüs Róbert / MTI