_D0A8870_Copy

Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora köszöntőjében felidézte, hogy Vásáry Tamás művészi karrierje a Zeneakadémián indult, és oda is tért vissza, Magyarországon a legtöbb koncertet annak színpadán adta. Fantasztikus művésznek és tanárnak nevezte Vásáry Tamást, akit a Zeneakadémia tiszteletbeli tanáraként köszöntött.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár ?a társművészetek képviseletében? egy artistanő rövid bemutatóját ?ajándékozta? Vásáry Tamásnak. Az államtitkár Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és a kulturális államtitkárság, valamint minden társművészeti intézmény igazgatójának nevében kívánt boldog születésnapot a művésznek.

_D0A8836_Copy
Vásáry Tamást Fekete Péter köszöntötte

?Vásáry Tamás korunk egyik legnagyobb zeneművésze, tehetsége világszerte ismert? ? hangsúlyozta Vaszily Miklós, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója. Kiemelte, hogy a közmédiát 1993-ban hatalmas szerencse érte, Vásáry Tamás ugyanis akkor állt a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara élére. A koncertekről készült felvételek a közmédia archívumának legféltettebb kincsei közé tartoznak ? hangsúlyozta, majd az ünnepeltnek átadta a koncertekről készített digitális gyűjteményt.

_D0A8897_Copy
Vaszily Miklós is köszöntötte a 85 éves művészt

Az idén 75 éves Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara 85 szál rózsát ajándékozott az örökös tiszteletbeli zeneigazgatónak. A koncerten Beethoven Ah, perfido koncertáriája, a C-dúr hármasverseny és az 5. szimfónia hangzott el Vásáry Tamás vezényletével. A zenekar az évadban számos hazai és külföldi világnagysággal fog fellépni. Mintegy 500 előadó közreműködésével november 8-án nagyszabású koncerten szólaltatják meg Berlioz Te Deumát a Müpában.

Forrás: MTI

Fotó: Csákvári Zsigmond