A debreceni belváros terei, utcái, épületei esténként ismét az irodalom otthonaivá válnak június 15. és 17. között, az ötödik alkalommal megrendezett Irodalom Éjszakáján.

Ahogy azt a kortárs világirodalmat népszerűsítő program rendszeres látogatói már megszokhatták, az egyes helyszíneken a Csokonai Színház művészei olvasnak fel, az idei évben rekordszámú, 27 ország 27 szerzőjének műveiből.

Míg tavaly a sziget nyújtotta menedék szolgált témául, idén a (láb)nyomok olvasása, kutatása nyújt tájékozódást és ad fókuszt a választott szövegeknek. Az élő felolvasásokra kilenc szabadtéri helyszínen párhuzamosan várják az érdeklődőket 19 óra és 21.30 között. A szervezők mindenütt biztosítanak esőhelyszíneket is.

Minden helyszínen egy adott szerző művének 10–15 perces részlete hangzik el. Az Irodalom Éjszakája azt a kivételes lehetőséget kínálja, hogy mindenki maga állíthatja össze aznapi irodalmi barangolásának útvonalát, amihez a szervezők nyomtatott térképet adnak.

Az Irodalom Éjszakája eseménysorozatot ötödik alkalommal rendezik meg, fővédnöke Puskás István, Debrecen alpolgármestere. Idén többek közt izraeli, portugál, román, belga és cseh költők versei is elhangzanak mások mellett a Csokonai Fórum Orfeum teraszán, a Csokonai Színház fogadóterén, az Üvegpiramisban és a Szabó Magda Emlékház udvarán.

Nyitókép: felolvasás a 2022-es Irodalom Éjszakáján. Fotó: Máthé András