Balanyi Szilárd neve nemcsak a Quimby zenekarból lehet ismerős – 2002 óta szólóprojektjének kereteiben is aktív, örök kísérletezése során pedig mindig a hazai könnyűzene krémjével sodorta össze az alkotókedv. Így volt ez az idén megjelent Na, ez az! című albumának megírásakor és felvételekor is. A friss lemez kezdődalához pedig nemrég videóklip is megjelent.

A Quimby zenekar billentyűse, Balanyi Szilárd széles stílusbéli spektrumot jár be szólókarrierje során, amelynek negyedik állomásaként idén áprilisban jelentette meg Na, ez az! című lemezét. A dalszerző kalandozásait ezúttal többek között Kemény Zsófi, Lackfi János, Grecsó Krisztián, Galambos Dorina, Kiss Flóra és Schoblocher Barbara segítették, a hangszeres zenéért pedig a billentyűn felül Pásztor Sámuel, Madarász Gábor, Paczári Viktor és Bátor Bence feleltek. A vendéglista fényében és persze Szilárd személyéből kiindulva sem meglepő, hogy az album egy energikus, sokrétű poplemez lett, amin nem félnek kísérletezni a zenészek és a szövegírók a karcos hangzások és a patetikus, de néhányszor humorral is átszőtt szövegek házasításával.

Ennek a lemeznek a
kezdődalához forgott a közelmúltban videóklip, amelyet a B32 falai között
vettek fel a stábbal, mindössze két nap alatt, de annál több szervezéssel. Szilárd
elmondása szerint a szóban forgó Ó, te
drága gömb!
az első perctől szomjazta a képi megvalósítást.

„Mikor 2015-ben Luxembourgban koncerteztünk a Quimbyvel, a délutáni hangbeállás során, a zongora beállítása közben eljátszottam egy dallamot, miközben a felettem lógó óriási tükörgömböt bámultam, és azt énekeltem, hogy Ó, te drága gömb! Akkor született meg a dal kezdőriffje. Aztán eltelt 7 év, és 2021 decemberében megmutattam Pásztor Sámuelnek a már továbbgondolt ötletet, ő pedig segített abban, hogy egy egész dal kerekedjen ki az alapötletből. A szöveget Grecsó Krisztiánra bíztam, akitől egyedül azt kérdeztem, maradhat-e az az egy sor, amit az alapötletre ráénekeltem? Megmaradt. A tetejébe pedig összeállt ez a nagyon lendületes zene, ami engem mindig az európai császkálásainkra emlékeztet – Krisztián persze nem a tükörgömbre, hanem a nőiesség mindenféle aspektusára asszociált. De a dolgok már csak ilyenek.”

Szilárdot legközelebb november 30-án lehet majd elcsípni a Bélában, ahol lecsupaszított formában, egy bensőséges előadáson lesznek hallhatók a dalai. A dalszerző mellett Galambos Dorina és Kiss Flóra fognak közreműködni.

Fotó: Bátori Gábor