fbpx

Oberfrank Luca alkotásai az ÚjMűhely Galériában

Oberfrank Luca személyes élményekből és benyomásokból inspirálódó műveit tekinthetik meg a szentendrei ÚjMűhely Galériába látogatók, ahol Lélek/Tükör/Kép címmel nyílt a képzőművész privát szférájába betekintést engedő tárlat február 23-án.

A kiállításon látható művek két téma szerint csoportosíthatók: az alkotások egy része vallásos témákból merít, a művek másik csoportjában pedig a művész a saját szülésélményét dolgozza fel.

A témák csak látszólag állnak szemben egymással, hiszen minden alkotás a művész saját lelki tapasztalatait jeleníti meg, a kiállításon bemutatott művek pedig mind szoros összefüggésben állnak.

„Oberfrank Luca művészetére jellemző a tradicionális és újszerű egyesítése és összhangja, ami nemcsak a téma megfogalmazásában, hanem az alkalmazott technikákban is tetten érhető. Alkotásai a kortárs szakrális művészet kiemelkedő képviselői, művészetében az újmédia eszközeivel és lehetőségeivel dolgozza fel témáit” – mondta Pataki Petra művészettörténész, a kiállítás kurátora a művészről és sajátos hangvételű világáról.

A jelen tárlaton több alkotását először állítja ki a művész. Legújabb művei a lélek és a lelkiismeret vizsgálatával foglalkoznak. A tüköralapú alkotásokon a művész kihasználja a médium sajátosságait, valamint a lélekhez és a tükörhöz kapcsolódó képzettársításokat is. A tükör mint kép működik, a munkáknak fontos része a tükröződés jelensége. Emellett a tükör hordozó is, amelyen az írás jelenik meg képként.

A művész saját szülésélményét feldolgozó művei is több ponton kapcsolódnak a vallásos műveihez: a gyermekáldást, az élethordozást tematizáló alkotások a keresztény ikonográfia motívumait használják, valamint a világrajövetel, a létezés és az élet misztériuma mint téma sok esetben bibliai párhuzamokkal együtt értelmezhető.

Az ÚjMűhely Galériába látogatók nemcsak tüköralapú művekkel, grafikákkal vagy éppen textilművekkel találkozhatnak, hanem hanginstallációval is,

ugyanis a művész munkásságában kiemelt szerepet kap a hang és a kép viszonya. A salzburgi dóm harangjátékát alapul vevő műegyüttes központi fogalma a „hallható képek” létrehozása, ami első olvasásra paradox szókapcsolatnak tűnik, a művész megfogalmazásában azonban magától értetődő.

Oberfrank Luca munkái érzékeny művek, amelyekben gyermekének születését, vallásos kötődéseit vagy éppen elszigeteltségét dolgozza fel. A műveket finoman átható szakralitás és az átsejlő privát élmények mély, elgondolkodtató kiállításélményt nyújtanak, saját lélektükrének megismerésére ösztönözve a nézőt.

A kiállítás március 19-ig látogatható.

Fotók: MANK/Csákvári Zsigmond

A rovat további cikkei