Idén ünnepeljük Miskolcon Seres János festőművész (1920-2004) születésének centenáriumát, aki alkotói pályája mellett meghatározó pedagógus-személyiség volt a régió vizuális kultúrájában. Fontos közéleti és szakmai tevékenysége megannyi diák, rajztanár, képzőművész szemléletmódját és szakmai tudásának fejlődését segítette. A kiállítás ideje alatt konferenciával tisztelegnek életútja előtt, amelyen pályatársak, kollégák és tanítványok visszaemlékezéseivel idézik fel a mestert.

Fia, Seres László festőművész-restaurátor (1945) a kétezres évek elején lépett újabb intenzív alkotói szakaszába. A tárlaton bemutatott legfrissebb munkái műfaji és művészetfilozófiai szempontból is illeszkednek pályaívéhez, melyet az amerikai absztrakt expresszionizmus és a természeti népek művészete határoz meg.

A legfiatalabb családtag, Seres Dávid (1975-2005) teológus pályára készült, miközben a művészi alkotómunka is szerves része volt tragikusan rövid életének. Eddig ismeretlen festményeit és rajzait édesapja válogatásában láthatja a közönség.

A három alkotó együttes megjelenése különös összefüggésben állítja a látogatók elé a Seres család férfitagjainak közel hét évtizedet felölelő, apáról fiúra szálló artisztikumát, valamint Miskolc városának szerepét mindebben.

Seres János és Seres Dávid kiállítása 2020. február 29-ig, Seres Lászlóé pedig 2020. április 11-ig látogatható.

Nyitókép: Seres László alkotása