fbpx

Odessza óvárosát veszélyeztetett világörökségi helyszínné nyilvánította az UNESCO

Odessza történelmi óvárosát veszélyeztetett világörökségi helyszínné nyilvánította szerdán az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO).

A státuszról, amely a Fekete-tenger gyöngyének is nevezett kikötőváros történelmi örökségét hivatott megvédeni az ukrajnai orosz hadműveletek közepette, valamint a nemzetközi pénzügyi és műszaki segélyezés előtt is megnyitja az utat, az UNESCO Világörökségi Bizottságának párizsi rendkívüli ülésén döntöttek.

Odesszát a 2022. február 24-én orosz háború során számos alkalommal bombázták. Tavaly júliusban az 1899-ben felavatott Odesszai Szépművészeti Múzeum hatalmas üveg tetőszerkezetének egy része is megsemmisült.

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója állásfoglalásában úgy fogalmazott, hogy Odessza, „a szabad világváros és legendás kikötő” hatása tetten érhető a filmekben, az irodalmi és képzőművészeti alkotásokban, ezért helyezték a nemzetközi közösség fokozott védelme alá.

A 18. század utolsó éveiben a Fekete-tenger partján, egy elfoglalt oszmán erőd mellett alapított város az orosz birodalom egyik legfontosabb kikötőjévé fejlődött, kereskedelmi központként pedig Kelet-Európa egyik legkozmopolitább városává vált. A város egyik népszerű műemléke az Odesszai Operaház, amely 2022 júniusában nyitott újra az ellenállás szimbólumaként, valamint a kikötőhöz vezető hatalmas kőlépcső, amelyet Szergej Eisenstein 1925-ös némafilmje, a Patyomkin páncélos örökített meg.

A képen Odessza egyik alapítójának szobra. Fotó: Nina Lyashonok / AFP

A rovat további cikkei