fbpx

Ők a Cseh Tamás művészeti pályázat díjazottjai

Megvannak a Cseh Tamás művészeti pályázat dobogósai: homokóra, dombormű és bárányok is vannak a díjazottak között. A Budai Vároltalmazó Közalapítvány pályázatának első három helyezettjéről szakmai zsűri döntött, köztük a művész fia, Cseh András is.

A művészeti pályázat célja az volt, hogy a kerület egykori lakója, Cseh Tamás emlékét ápoló és szellemi örökségét képviselő képzőművészeti alkotások szülessenek kortárs művészek keze által. A felhívás egyáltalán nem szabott tartalmi kereteket, ennek megfelelően sokféle izgalmas, érdekes alkotás érkezett és jutott a döntőbe, többek között egy bárány üres lakásban, padon álló kalóz, egyszer használatos homokóra, dombormű, emlékérem és egy korhű plakát Cseh Tamásnak címezve.

A merész tartalmú alkotások bizonyítják, hogy Cseh Tamás rendkívüli  életműve, sokszínű egyénisége láthatóan ma is inspirálja a művészeket.

Összesen 31 pályamunka érkezett be, a zsűri – Előd Ágnes szobrász, Szurcsik József Munkácsy Mihály-díjas magyar képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem oktatási rektorhelyettese, egyetemi adjunktus, Révész Emese művészettörténész, Cseh András kutató képzőművész, Váradiné Naszályi Márta polgármester, Salgó Viktória kulturális menedzser, énekes, dalszerző és Csengey Balázs, a Cseh Tamás Archívum kutatója – ezek közül választotta ki a legjobb tíz alkotást, majd ezek közül került ki a díjazásra érdemes három mű. A pályázatot szervező Budai Vároltalmazó Közalapítvány a közönséget is bevonta a döntésbe, közösségi oldalán bárki leadhatta szavazatát a második fordulóba került alkotásokra.

Az első helyezett Lévay Jenő A telihold dalai – Egyszer használatos homokóra Cseh Tamásnak, a második Tóth Xénia Bárány az üres lakásban című alkotása, a harmadik Mayer István domborműve lett.

A közönségdíjat a legtöbb, szám szerint 1041 kapott szavazatnak köszönhetően Szentgyörgyvölgyi Gábor Plakát Cseh Tamásnak című alkotása kapta, egy korhű módon elkészített utcai plakát, amelyet a Telihold dalai című lemezborító ihletett.

Plakát Cseh Tamásnak

A győztes alkotók pénzjutalomban részesülnek. A hivatalos díjátadó szeptember 10-én lesz a Nyárbúcsúztató Fesztiválon a Czakó Utcai Sport- és Szabadidőközpontban. A művek digitális képmását a Budai Vároltalmazó Közalapítvány Facebook-oldalán, az eredeti alkotásokat pedig augusztus végéig a Budavári Önkormányzat aulájában tekinthetik meg az érdeklődők.

Nyitókép: Tóth Xénia Bárány az üres lakásban című művének részlete. Képek forrása: a Budai Vároltalmazó Közalapítvány Facebook-oldala

A rovat további cikkei