A zsűri döntése alapján Podhradská Lea Apám lánya, Szeleczki Rozália Cicavízió, Hevér Dániel Valami madarak, Breier Ádám Lefkovicsék gyászolnak című filmtervei nyertek, és Sós Bálint Dániel a Minden rendbennel lett közönségdíjas. A Nemzeti Filmintézet (NFI) fiatal alkotókat támogató Inkubátor Program pitchfórumát lelkes érdeklődés övezte, több mint kétszáz fős szakmai közönség előtt mutatkoztak be a legígéretesebb elsőfilmesek.

A Toldi mozit a hosszú bezártság után péntek délután ismét megtöltötték a pályakezdő filmesek és szakmabeliek az NFI Inkubátor Programjának pitchfórumán, mely az elmúlt években a fiatal filmesek kihagyhatatlan találkozója lett. A helyszínen és online több mint kétszázan követték az eseményt, melyen a tíz legizgalmasabb elsőfilmtervet prezentálták a magyar film ifjú tehetségei.

Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos a rendezvényen elmondta: „Nagy öröm újra személyesen találkozni, együtt látni sok szakmabelit. A mai elsőfilmesek irigylésre méltó helyzetben vannak, hisz a korábbi filmes generációknak nem biztosítottak olyan jó terepet, mint ma az Inkubátor Program. A Nemzeti Filmintézet szakembereinek közreműködése mellett a tehetséggondozó program jelentős anyagi támogatást is biztosít a fejlesztéshez és a gyártáshoz egyaránt. Újdonság, hogy marketingtámogatásra is pályázhatnak a fiatal alkotócsapatok profi szakemberek bevonásával, már a forgatás kezdete előtt is.”

A döntősök közül az öt nyertest szakmai zsűri – Borka Csilla és dr. Kálmán András forgalmazási szakemberek, Császi Ádám és Lakos Nóra filmrendezők, Stalter Judit producer – és a pitchfórumon személyesen vagy online részt vevő közönség választotta ki.

A zsűrit képviselve dr. Kálmán András emlékeztetett, hogy „az Inkubátor Programban készült kis költségvetésű filmek az elmúlt években legalább akkora sikereket értek el, mint az átlagos költségvetésű alkotások, melyeket tapasztalt mozifilmrendezők készítettek”.

A filmtervekről bővebben itt olvashatunk. A nyertes projektek gyártására a Nemzeti Filmintézet pályázati úton nyújt támogatást.

Fotó: NFI/Valuska Gábor