A Koltay Dorottya Szonja és Seress Anna képzőművész-kurátor páros kiállításterve nyerte el az idén harmadik alkalommal meghirdetett Kassák kortárs művészeti díjat; a pályaművet a budapesti Kassák Múzeum mutatja be önálló kiállítás formájában 2025-ben.

A Tégla tan - ne épülj (be) című kiállításterv nyerte a díjat
A Téglatan – ne épülj (be) című kiállításterv nyerte a díjat

A Kassák kortárs művészeti díjra a 20. századi avantgárd művészet jelenségeit vizsgáló vagy korszerűen újraértelmező tervekkel lehetett pályázni. A díj összege bruttó 1,5 millió forint, amelyet új mű létrehozására fordíthatnak a nyertes alkotók.

Koltay Dorottya Szonja és Seress Anna Téglatan ne épülj (be) című kiállítástervét öt döntőbe jutott pályamű közül választotta ki a szakmai zsűri.

A díjnyertes kiállítástervben az alkotók a tégla nézőpontjából vizsgálják a társadalmainkat mozgató építési és bontási folyamatokat: a fennálló strukturális és egyéni döntéshelyzeteket, cselekvési utakat és megküzdési stratégiákat. A tégla a társadalom, a hatalom és egyén viszonyára utaló metafora.

Koltay Dorottya Szonja 2020-ban diplomázott a Képzőművészeti Egyetem festő és grafika szakán. Műveit az interdiszciplináris szemlélet és a mediális sokféleség jellemzi. Az elmúlt években rendszeresen dolgozott független és kőszínházi előadásokban, az itt szerzett tapasztalatai visszaköszönnek az installáció- és a tértervezés területén, valamint a performatív és közösségi színházi módszerek alkalmazásában.

Seress Anna szabadúszó kulturális munkás, kurátor. Dolgozott a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (FKSE) titkáraként, kurátorként, projektmenedzserként. Tanulmányait a University of Warwicken és a University College Londonban végezte, jelenleg az ELTE Atelier Interdiszciplináris Tanszéknek doktori hallgatója. Kutatási területe a kultúra és a társadalom kapcsolata és egymásra hatása, projektjeivel ezt az összefüggésrendszert szeretné nemcsak transzparenssé, de megtapasztalhatóvá is tenni.

A Kassák kortárs művészeti díjat Argay István orvos és műgyűjtő mint alapító és a Petőfi Irodalmi Múzeum – Kassák Múzeum mint intézményi együttműködő hozták létre 2022-ben kortárs képzőművészeti alkotások létrehozásának ösztönzésére. A kezdeményezéshez kiemelt patronálóként 2023-ban a Rechnitzer-gyűjtemény is csatlakozott. A projekt koordinátora az Interart Alapítvány.