portfolio.jpg
Bán Zoltán, a Portfolio.hu gazdasági hírportál tulajdonos-vezérigazgatójaátveszi a magyar sajtó kategória Prima Primissima Díját Csányi Sándortól

Magyar építészet és építőművészet kategóriában Nagy Csaba építész; magyar tudomány kategóriában Sótonyi Péter orvos, patológus, egyetemi tanár; magyar sajtó kategóriában a Portfolio.hu gazdasági portál, magyar képzőművészet kategóriában Korniss Péter fotográfus; magyar oktatás és köznevelés kategóriában Falus Iván pedagógus, egyetemi tanár vehette át az elismerést.

 

Magyar sport kategóriában Magyar Zoltán tornász; magyar irodalom kategóriában Görgey Gábor író, költő; magyar népművészet és közművelődés kategóriában a Kallós Zoltán Alapítvány; magyar zeneművészet kategóriában Fischer Ádám karmester, a Budapesti Wagner-napok művészeti vezetője; magyar színház- és filmművészet kategóriában pedig Szirtes Ági színész kapta az egyenként 15 millió forinttal járó díjat. Az ugyanekkora összeggel járó Közönségdíjat L. Ritók Nóra pedagógusnak ítélték oda a szavazók.


l._ritok_nora_600x399.png
L. Ritók Nóra pedagógus átveszi a közönségdíjataz alapító Demján Sándor özvegyétől, Demján Sándornétól és Csányi Sándortól

Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: az idén 16 éves alapítvány erkölcsi és anyagi támogatás terén is egyedülálló. A díj jelentős hozzájárulást jelent a kulturális sokszínűség megőrzéséhez, a nem termelői szférában dolgozó tudósok, művészek, köznevelők és sportolók elismeréséhez.


csanyi_sandor_600x600.png
Csányi Sándor, Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke,az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója

Demján Sándorra emlékezve kijelentette: számukra az év legnagyobb vesztesége az ő távozása volt. Felidézte: Demján Sándor szellemiségére Széchenyi István nagy hatással volt. Vallotta, hogy a legjobb befektetés a tudásba és a tehetségbe való befektetés. Ennek szellemében hozta létre a Prima Primissima Alapítványt, bízva abban, hogy a díjakkal nem a pénz, hanem annak rangja és az együvé tartozás lesz a legfontosabb ? emlékeztetett Csányi Sándor. ?Emberségét jellemezte, hogy aktív volt a kulturális mecenatúrában és a segítségre szorulók támogatásában. Öröksége arra kötelez minket, hogy a Prima Primissima Díjat fenntartsuk, modernizáljuk, és úgy vigyük tovább, hogy a következő generációk szemében is releváns értékmérőként szolgáljon" ? zárta szavait.


kael_csaba__ader_janos__hercegh_anita_600x337.png
Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anitaa Müpa igazgatója, Káel Csaba társaságában a Prima Primissima díjátadó gálán

Az eseményen részt vett Áder János köztársasági elnök és felesége, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Pintér Sándor belügyminiszter és Demján Lídia, Demján Sándor vállalkozó özvegye is.

Forrás: MTI

Fotók: MTI/Szigetváry Zsolt