Június 22. és 25. között, 43. alkalommal rendezik meg a Kaláka Fesztivált Egerben. A fesztiválon a gazdag zenei kínálat mellett bábszínházi előadásokkal, gyerekelőadásokkal, templomi koncerttel, könyvtári vetélkedővel, kiállítással várják az érdeklődőket.

A fesztiválnyitó verskoncert éppen Weöres Sándor születésnapjára esik, ezen az estén rá emlékezik a Sebő-együttes, Sebestyén Márta és a Kaláka közreműködésével. A nulladik napot hagyományosan egy érdekes, kulturális értékkel bíró külső helyszínen rendezik meg, ez idén a Rege Birtok terasza.

Az érsekkerti fesztiválprogramot június 23. és 25. között délutánonként tartják. Fellép a Folksz, a Budapest Ragtime Band, a Zűrös Big Banda, a Kollár-Klemencz Kamarazenekar, az Aranyakkord, a Canarro együttes, a Platon Karataev, a Hot Jazz Band, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, és Földes Hobo László, és még sokan mások.

A szervezők ismét megrendezik a Gyerekfesztivált: június 24. és 25. délelőtti programjaikat a legkisebbeknek ajánlják, gyerekeknek szóló koncertek, meseelőadások, bábszínház, játszóházak és véget nem érő aktivitások várják őket szombaton és vasárnap reggeltől a délutáni fesztiválprogramokig.

A fesztivál hagyományaihoz tartoznak az ingyenesen látogatható programok. Ilyen a szombat délutáni templomi hangverseny, amit ezúttal a református templomban tartanak, és amelynek keretében elhangzik Gryllus Dániel és Sumonyi Zoltán Tíz példázat című műve. 

A fesztivál részei az időszakos kiállítások is, idén egy szabadtéri kiállításon tekinthetők meg Bényei Tamás illusztrációi. Bényei Tamás a Hot Jazz Band énekeseként és vezetőjeként vált ismertté, de eredeti szakmáját tekintve grafikus, legújabb gyereklemezüket is ő illusztrálta. 

A tavalyi siker után idén is megrendezik a környék történelmi és művészeti emlékeit bemutató zenés érsekkerti sétát. 

 43. Kaláka Fesztivál ingyenes kísérőrendezvénnyel, az Ökokaláka vásár és börzével, amelykörnyezeti értékeinkre szeretné felhívni a figyelmet.

Gryllus Vilmos. Fotó: Kaláka Fesztivál