A hasonló ereklyetartókat egykor a szentek maradványainak tárolására használták.

Forrás: Innsbrucki Egyetem
Forrás: Innsbrucki Egyetem

A karintiai Irschen községben egy ókeresztény templomban tárták fel a körülbelül 1500 éves, gazdagon díszített elefántcsont doboz maradványait. Az ilyen edények használata a 4. században kezdődött, gyakran aranyból, ezüstből vagy zománcmázzal készítették őket. Az elefántcsontból készült változatok fehér árnyalata a dobozok tartalmának szentségét jelképezte, ugyanis a hasonló ereklyetartókat jellemzően szentek maradványainak tárolására használták.

A mostani lelet töredékes formában került elő, ezért tartalmából semmi nem maradt. A restaurálást követően viszont több faragványt sikerült rajta azonosítani, például Mózes képmását, valamint Jézus mennybemenetelét is. Az ábrázolások módja a késő ókorra teszik a keletkezése idejét.

Az Innsbrucki Egyetem régészeti csapata már 2016 óta kutat az ókeresztény templomban, az ereklyetartót 2022-ben fedezték fel. Még mindig tart a vizsgálata, izotópanalízissel próbálják meghatározni az elefántcsont forrását, de még tanulmányozzák a fémrészeket és a használt ragasztót is. A világban mindössze negyven ehhez hasonló ereklyetartó ismert, de ez az első Ausztriában, amelyet ásatás során fedeztek fel, így régészeti és művészettörténeti jelentőséggel is bír.

A cikk forrása itt olvasható.