fbpx

Okos parcellaköveket avattak Székesfehérváron

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) az elkövetkező években QR-kóddal ellátott, úgynevezett okos parcellakövet helyez el valamennyi hazai temetkezési helyre, ahol a Nemzeti Sírkert részeként védett sír található.

A parcellakövön található QR-kód beolvasásával a látogatók információt kaphatnak az adott temetőben nyugvó nagy elődeinkről.

Vargha Tamás miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője a mai avatóünnepségen hangsúlyozta: egykori hőseink és nagyjaink iránti adósságunkat csak emlékük életben tartásával és a megfelelő tisztelet lerovásával törleszthetjük. Minden emlékezés akkor épít minket, ha jól emlékezünk, és akkor emlékezünk jól, ha tanulunk a múltból, ha Székesfehérvár nagyjai például szolgálnak nekünk. A múlt emlékei és a modern technika eszközei elegyednek a ma átadott parcellakőben – hangsúlyozta Vargha Tamás.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a NÖRI projektjét szép kezdeményezésnek nevezte. Az okos parcellaköveken keresztül elérhető információra a polgármester szerint igenis igényük van az embereknek. Ezt mutatja az is, hogy a Székesfehérvár temetőibe meghirdetett tematikus, az ott nyugvó személyeket bemutató séták azonnal betelnek. Hozzátette: a NÖRI kezdeményezése arra ad lehetőséget, hogy ha valaki nem egy csoporthoz csatlakozik, hanem egymaga látogat el a helyekre, akkor is kapjon információt az ott nyugvó személyekről. Székesfehérvár temetőiben számos olyan személy nyugszik, akire érdemes emlékezni, akik például szolgának – zárta beszédét Cser-Palkovics András.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója beszédében elmondta, hogy a Nemzeti Sírkert egy védettségi kategória, amelyet Magyarország Kormánya hozott létre azon, országhatáron belül található sírhelyek számára, amelyekben a nemzet leginkább megbecsült személyei nyugszanak. E kategóriába történő sorolással a magyar nemzet megbecsülését, tiszteletét és köszönetét fejezi ki a sírban nyugvó felé. A védettségről a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság dönt. A főigazgató hozzátette: a Nemzeti Sírkert valójában sokkal több ennél. A Nemzeti Sírkertbe sorolt nyughelyek ugyanis olyan személyekhez köthetők, akik mindannyiunknak példát adhatnak hősiességből, hazaszeretetből, elhivatottságból, kitartásból és szakmai alázatból. „Olyan személyek, akik hozzájárultak ahhoz, hogy mi, magyarok itt a Kárpát-medencében ezer éve megmaradhassunk, és gyökereinket egyre mélyebbre ereszthessük” – tette hozzá Móczár Gábor.

A Nemzeti Örökség Intézete tavaly indította el a QR-kóddal rendelkező, úgynevezett okos parcellakövek telepítését, amelyek mára megtalálhatók többek között Keszthelyen, Iváncsán, Budapest nagyobb temetőiben és Sümegen is. A QR-kódok a NÖRI honlapjára vezetnek, ahol elolvasható az adott temető védett sírjaiban nyugvó személyek rövid életrajza. Mától Székesfehérváron a Hosszú temetőben, a Sóstói temetőben, a Béla úti temetőben és Csutorán is állnak ezek a mementók.

Nyitókép: Móczár Gábor. Fotó: NÖRI

A rovat további cikkei