Okosparcellakővel jelöli meg az 1848–49-es szabadságharc tavaszi hadjáratának kiemelt helyszíneit a 175. évforduló emlékére a Nemzeti Örökség Intézete. Az ünnepségsorozat első rendezvényét kedden tartották Hatvanban.

D_KOM20240402015_16.jpg
Okosparcellakő a hatvani temetőben az átadása napján, 2024. április 2-án. Fotó: Komka Péter / MTI

Az okosparcellakövek olyan információs eszközök, amelyek QR-kód segítségével bemutatják a védett sírokat és a bennük nyugvók életrajzát. Móczár Gábor, az intézet főigazgatója kiemelte: örömmel álltak a kezdeményezésről szóló, tavaly aláírt együttműködési megállapodás mellé.

A hat közreműködő civil szervezet – a Magyar Batthyány Alapítvány, a Magyar Női Unió Egyesület, a Magyar Történelmi Társulat, a Görgey Kör Egyesület, a Magyarok Európában Egyesület és a Katonai Emlékpark Pákozd Nemzeti Emlékhely – megállapodásának célja, hogy közös programokon keresztül ráirányítsa a figyelmet az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójára.

A nemzeti sírkertbe sorolt sírhelyeket jelölő okosparcellakövek elhelyezése az 1849-es tavaszi hadjárat útvonalát követi. Móczár Gábor tájékoztatása szerint a következő megemlékezés április 4-én Nagykátán, majd 6-án Isaszegen, 10-én Vácon, 26-án pedig Komáromban lesz.

D_KOM20240402012.jpg
Móczár Gábor, Szabó Zsolt és Szinyei András az 1849-es tavaszi hadjárat 175. évfordulója emlékére állított, a Nemzeti Sírkertbe sorolt sírhelyeket jelölő okosparcellakő átadásán a hatvani temetőben. Fotó: Komka Péter / MTI

A magyar nemzet számára maradandót alkotó személyiségek temetkezési helyének védelmére létrehozott nemzeti sírkertek ma már több mint 6200 sírt foglalnak magukban országszerte. Az e besorolással jogi védelmet nyerő sírokat nem lehet felszámolni, ezek felett a rendelkezési jogot a Nemzeti Örökség Intézete gyakorolja. Hatvanban Csataffy Ferenc huszár főhadnagyra, valamint az ott lezajlott lovassági összecsapásban meghalt huszárokra emlékeznek.

Szinyei András alpolgármester a helyi önkormányzat képviseletében azt hangsúlyozta, hogy az egykori hatvani csata ideje városuk dicső napja, és annak emlékezete minden ott élő számára fontos. Szabó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője avatóbeszédében kijelentette: büszke arra, hogy a polgári kormány hozta létre 1999-ben, a szabadságharc 150. évfordulóján a nemzeti sírkert védettségi kategóriát, és 2022 óta fizikailag is megjelölik ezeket a kiemelt temetkezési helyeket.

Móczár Gábor a hatvani eseményen közölte, hogy a 175. évforduló alkalmából felmérik és a Magyar Nemzeti Névtér felületén megjelenítik az 1848–49-es forradalom és szabadságharchoz kötődő határon túli helyszíneket is. Május 21-én pedig Görgei Artúr hadvezér legnagyobb haditettének, Buda 1849-es bevételének évfordulóján egy 1848–49-es honvédemlékművet avatnak a budapesti Fiumei úti sírkertben.