A színházi előadásokon elhangzó szövegeket feliratként streameli a közönség soraiban ülők okostelefonjainak kijelzőjére a Vodafone új fejlesztése, amelyet a telekommunikációs cég a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével (SINOSZ) és a Játékszínnel közösen mutatott be a budapesti teátrum Életrevalók című előadásán.

Csaknem 60 ezer nagyothalló és 9 ezer siket él Magyarországon, színházlátogatásukat eddig jelnyelvi tolmácsok segítették. A bemutatott megoldás gyakorlati használata egyszerű: a nézők okostelefonjuk segítségével a Vodafone által biztosított zárt wifihálózatra csatlakoznak, amelyhez kizárólag azok a személyek férnek hozzá, akik jegyet váltottak az adott előadásra. A wifire való csatlakozás után fér hozzá a látogató ahhoz a weboldalhoz, amelyen keresztül az adott színházi előadás feliratozása megvalósul.

A nézők a színházi szék háttámlájára húzott tartóba helyezik a mobiltelefonjukat. A szöveg a telefon kijelzőjén jelenik meg – sötét háttéren, hogy a többit nézőt se zavarja –, így kényelmesen olvasható a hallássérült színházközönség számára, miközben a színpadon zajló események is követhetők maradnak.

Nyitókép forrása: Vodafone