A Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára pályázatot írt ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium, mivel Ókovács Szilveszter megbízatása 2023. február 14-én lejárt. A témával az index.hu is több ízben foglalkozott.

A Magyar Állami Operaház főigazgatói munkakörének betöltésére a Kulturális és Innovációs Minisztérium 2022 augusztusában írt ki pályázatot, amely azonban eredménytelenül zárult. Ezt követően Csák János miniszter a jelenlegi és újra pályázó főigazgató, Ókovács mandátumát megbízott főigazgatóként 2023. július 31-ig, de legfeljebb az új vezető kinevezéséig hosszabbította meg. A Kultúra.hu-nak adott interjújában Csák János ezzel indokolta az új pályázat kiírását: „Kevésnek találtam a két pályázót. Az Opera szimbolikus intézmény. Emiatt a minisztérium – pusztán technikai lebonyolítás helyett – az új kiírásban megfogalmaz egy jövőképet is. Ezt a kiírást angolul is megjelentetjük majd.”

Az új kiírás február 13-án jelent meg.

Az Index ezek után annak próbált utánajárni, hogy mi lehet a pályázat nemzetközivé tételének oka. Információik szerint a minisztérium nem elégedett az Opera nemzetközi színtéren elfoglalt helyével, szerepével: „A bírálók szerint 2000 körül az volt a cél, hogy a Magyar Állami Operaház Graz és Stuttgart, vagyis az európai operajátszás második vonalának szintjére jöjjön fel – ami nem a Bécs–München tengelyen elhelyezkedő első vonal –, és úgy vélik, ez nem sikerült, Budapest 23 év alatt ebben az összefüggésben nem vált láthatóvá. A pályázat kiírói szerint ezen segíthetne, ha külföldi intendáns állna a intézmény élén” – írták, hozzátéve, hogy az Operaház a felújítás miatt öt évig zárva volt, és a rezsiválság, valamint a támogatások megvonása őket sem kímélte.

A cikkre hosszú levélben válaszolt Ókovács Szilveszter, amiben számokkal igazolja az Opera nemzetközi beágyazottságát. Többek között hangsúlyozza: sem az Operát fenntartó minisztérium, sem soha senki nem vonta eddig kétségbe az elmúlt bő évtizedben tett nemzetközi erőfeszítéseik sikerét. 2011 nyara és 2023 ősze között a Magyar Állami Operaház művészeivel 3 kontinens 28 országának 63 városában jártak, összesen 211 külföldi előadást, gálaestet és hangversenyt abszolválva. Legalább 60 féle produkciót vittek a 47 útra. Az országon belül 30 településen 70 alkalommal vendégszerepeltek, Budapesten 9 saját helyszínen léptek fel mintegy 3600 alkalommal. Az Operaház mint játszóhely közönségének legalabb 20%-a külföldi. 2011 óta 42 híres tenorista lépett fel előadásaikon, vagy működtött együtt az Operaházzal, 36 neves külföldi énekesnő, 32 neves külföldi bariton és basszus, valamint 50 nemzetközileg jegyzett karmester.

Ókovács Szilveszter levele teljes terjedelmében az index.hu oldalán olvasható.

A képen Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója beszédet mond a magyar opera 200 éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezésen a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában 2022. december 22-én. Fotó: MTI / Máthé Zoltán