A fesztivál női alkotókra, női szempontokra koncentrál, a társművészetekről sem megfeledkezve.

A MagdaFesztre meghívást kapott a kortárs román színház egyik legizgalmasabb alkotója, Gianina Cărbunariu, a nagyváradi társulat pedig október 5-én a CSIL (Csokonai Irodalmi Labor) Pódiumtermében mutatja be a Cărbunariu szövege alapján készült, megtörtént esetet feldolgozó, A tigris című előadást.

A fesztiválon vendégül látják a Dumaszínház tagját, Ráskó Esztert a NagyÁrpi című önálló estjével, aki a vlog sorozatából is ismert kendőzetlenséggel mesél a nővé, partnerré, anyává válás rögös útjáról.

Ráskó Eszter: NagyÁrpi. Forrás: DumaSzínház

A Csokonai Színház két társulati tagja, Majzik Edit és Varga Klári is elhoz egy-egy Budapesten készült saját produkciót. Majzik Editet az Egyasszony szerzője, Péterfy-Novák Éva A rózsaszín ruha című tárcanovelláiból készült, október 2-án játszott előadásban, míg Varga Klárit a Szent Margit életét feldolgozó Oldás-Áldásban (október 4-én) láthatja majd a közönség. A rózsaszín ruha történetei a női hétköznapokról, női barátságról, szerelmekről, házasságokról, csalásokról és csalódásokról szólnak. A gyermeki rózsaszín álom a majdani felnőttkor, a boldogság elérésének és megtartásának a hite, amely a felnőttkori csalódások során természetszerűen összetörik.

Majzik Edit az Egyasszony című darabban. Fotó: Tiszeker Dániel

A Kőszegi Várszínház Grecsó Krisztián új regénye, a Kádár-kor világát idéző Vera színpadi adaptációjával érkezik a fesztiválra. A Göttinger Pál rendezésében készült produkciót október 3-án láthatja a közönség a CSIL Pódiumtermében.

A fesztivál képzőművészeti kiállításokkal, filmvetítéssel, beszélgetésekkel is várja az érdeklődőket.

A Nők a piacon című, október 4-én tartott kerekasztal-beszélgetésen Halász Rita író-művészettörténésszel, Nagy Márta Júlia költővel és Nagy Lea költővel a könyvpiacon való érvényesülés lehetőségeiről beszélget Gemza Péter színházigazgató. A MagdaFeszten itt lesz a Leopold Bloom-díjjal kitüntetett Németh Hajnal médiaművész, aki Tar Sándor Szőke város című verse alapján készített filminstallációját hozza el.

A MagdaFeszt sajtótájékoztatója. Fotó: Csokonai Színház/Máthé András

Október 2-án 15 órától A közönség jó! Ne félj semmitől címmel Szeleczky Zita életútjáról kezdődik beszélgetés a külföldön való művészi boldogulás nehézségeiről, az emigrációba kényszerült magyar színésznő magánlevelezésének nemrég kiadott kötete alapján.

Fazakas Júlia Básti Lajos-díjas színésznő még a karantén alatt határozta el, hogy híres festményeket egy szál telefonnal, különböző applikációk használatával, az otthonában talált tárgyakból, némi sminkkel, ügyes utómunkával és sok-sok kreativitással reprodukál. A Parafrázisok című kiállítás október 1-jén 17 órakor kezdődik a Csapó utcán.  

Redline, Betti, Narancs Útlevél, Vércsék. A Malter Vándor Filmfesztivál nőkről, serdülőlányokról mesélő rövidfilmjeiről Szénási Miklós író, újságíró és Váró Kata Anna esztéta beszélgetnek október 3-án 16 órától a CSIL Kiállítóterében.

Részletes program itt.

Nyitókép: a MagdaFeszt sajtótájékoztatója. Fotó: Csokonai Színház/Máthé András