Az októberi könyves sikerlistán előretörtek az önismereti könyvek és a szépirodalmi alkotások, emellett egyre több gyerekkönyv is szerepel a Bookline összesítésében.

A top 50-ben szereplő könyvek ötöde az önismereti kategóriába tartozik, a lista első három helyén is pszichológiai alkotásokkal találkozunk. Az első helyen dr. Máté Gábor és Máté Dániel Normális vagy című írása végzett. A világhírű orvos az eddigi legátfogóbb könyvében a fiával együtt tárja fel a betegségek valódi okait, miközben éles kritikákat fogalmaz meg világunkról. A Bookline sikerlistájának második helyét is dr. Máté Gábor szerezte meg A test lázadása című munkájával, amiben kutatásain, valamint saját tapasztalatain keresztül mutatja be a stresszbetegséget, egyúttal segítséget is ad az állandósult feszültség csökkentéséhez. A harmadik helyezett Lukács Liza Ne cipeld tovább című könyve lett. A szerző a szakterületének legjavát foglalta össze új kötetében: a táplálkozás és az érzelmi evés, az ezekkel kapcsolatos örökölt családi minták részletes magyarázatát tárja az olvasók elé. Könyvében nemcsak szakemberként, de egykori érintettként is megszólal.

A kortárs magyar irodalmi alkotások közül októberben Tisza Kata Hipnózis 6-kor, Visky András Kitelepítés, valamint Benedek Ágota Állva maszturbálok című kötete volt a legkeresettebb. A Hipnózis 6-kor az önismereti alkotásokkal szemben az irodalom eszközeivel próbál választ találni legbelső problémáinkra, Tisza Kata novelláskötetének középpontjában ugyanis a kötődési sémák és a rosszul működő kapcsolati programok hétköznapi példái állnak. Önismereti aspektusú a provokáló című Állva maszturbálok is. Benedek Ágota a nagy sikerű Rumbarumbamm című karanténnaplóhoz hasonlóan ezúttal is szorongásairól szól, meghökkentően humoros, szarkasztikus formában. Ezzel szemben Visky András története a múltról, saját családja múltjáról szól. Az 1956-os forradalom után a szerző református lelkész édesapját huszonkét év börtönre és teljes vagyonelkobzásra ítélték, édesanyját – hét gyermekükkel együtt – kitelepítették. A Kitelepítés a száműzetést mutatja meg a gyermek nézőpontjából, felemelő módon, kiemelve a szeretet és a bizalom megtartó erejét.

A téli hónapok felkeltették az érdeklődést a bűnügyi történetek iránt. A krimik között a legelőkelőbb helyen Guillaume Musso új regénye, A szajnai ismeretlen végzett. Az egyik legnépszerűbb francia író ezúttal egy hamisíthatatlan bűnügyi történetet tár az olvasók elé, amelyben egy halottnak vélt nő kálváriáját kísérhetjük végig. A sikerlistán szerepel a krimi műfajának egyik népszerű képviselője, Steve Berry Az Omega-faktor című regénye is. Berry könyvei világszerte eddig több mint 25 millió példányban keltek el, most megjelent alkotása is nagy népszerűségnek örvend: Az Omega-faktor középpontjában az genti oltárkép szövevényes és rejtélyekkel teli története áll. A krimi magyar képviselői is feltűnnek a Bookline októberi összesítésében. Ilyen például az idén elhunyt Böszörményi Gyula, akinek az Ambrózy báró esetei című könyvsorozatának hetedik része került fel a sikerlistára. A könyv ötletét egy olvasójától kapta a szerző.

A krimik és az önismereti könyvek előretörése mellett a gyerekkönyvek iránt is többen érdeklődnek, az év végéig a téli témákat feldolgozó történetek kerülnek a szülők figyelmének középpontjába. A sikerlistán ezúttal Berg Judit Maszat karácsonya, Pásztohy Panka Pitypang és a Mikulás, valamint Alex. T. Smith A kisegér, aki elhozta a karácsonyt című meséje szerepel. A kötetek az év egyik legjobban várt, varázslattal teli időszakát mutatják be az legkisebbeknek.

A Bookline 2022. októberi sikerlistája
1. dr. Máté Gábor, Máté Dániel Normális vagy
2. dr. Máté Gábor A test lázadása
3. Lukács Liza Ne cipeld tovább!
4. Tisza Kata Hipnózis 6-kor
5. Valérie Perrin Másodvirágzás
6. Guillaume Musso A szajnai ismeretlen
7. Benedek Ágota Állva maszturbálok
8. Soma Mamagésa Szakrális új nő
9. Delia Owens Ahol a folyami rákok énekelnek
10. Mohamed Mbougar Sarr Az emberek legtitkosabb emlékezete
11. Nyúl Péter világa  – Mesék minden évszakra
12. Böszörményi Gyula A hullaházi skandalum – Ambrózy báró esetei VII.
13. Berg Judit Maszat karácsonya
14. Borsa Brown Álszemérem
15. Durica Katarina Mennyit adtál érte?
16. Alex T. Smith A kisegér, aki karácsonyra hazatalált
17. Pásztohy Panka Pitypang és a Mikulás
18. Danielle Steel Az esküvői ruha
19. Bartos Erika Déli part  – Brúnó a Balatonon
20. Locsmándi Csaba, Vasas Gizella Erdők-mezők gombái
21. Colleen Hoover Velünk véget ér
22. dr. Máté Gábor, dr. Gordon Neufeld A család ereje
23. Berg Judit Rumini és a látóüveg
24- Budai Lotti, Zubor Rozi Micsoda anyák voltak – Híres nők a gyerekszobában
25. Ali Hazelwood A szerelem képlete
26 . Annie Ernaux Lánytörténet
27. Orvos-Tóth Noémi Szabad akarat
28. Beatrix Potter Nyúl Péter adventi kalendáriuma
29. Chris Carter A holtak csarnoka
30. Kövi Pál Erdélyi lakoma
31. Riley Sager Egy ház a tónál
32. Visky András Kitelepítés
33. Jussi Adler-Olsen Nátrium-klorid
34. dr. Máté Gábor Szétszórt elmék
35. Fredrik Backman Győztesek
36. Lukács Liza Az éhes lélek gyógyítása
37. Gárdos Péter Semmelweis Ignác rövid boldogsága
38. Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors
39. Jonas Jonasson A próféta és a hülye
40. dr. Máté Gábor A sóvárgás démona
41. R. Kelényi Angelika Manna Marina
42. Pogátsa Zoltán A globális elit
43. Ellie Midwood A lelkem Auschwitzban maradt
44. Anne Jacobs Visszatérés a villába
45. Steve Berry Az Omega-faktor
46. Polcz Alaine Magam világa
47. Alex T. Smith A kisegér, aki elhozta a karácsonyt
48. Edith Eva Eger A döntés
49. Irene Vallejo Papirusz – A könyvek története az ókori világban
50. Stephens-Sarlós Erzsébet A Stephens-Sarlós-program

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán