fbpx

Októberben érkezik a Szemrevaló Filmfesztivál

Tíz alkotóval és szakértővel találkozhat majd a közönség a Szemrevaló Filmfesztiválon, amelyet október 5. és 15. között rendeznek meg a budapesti Művész Moziban.

A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvényét Christian Petzold az idei Berlinalén Ezüst Medve díjat és a zsűri nagydíját nyert Tűzvörös égbolt című alkotása nyitja, amelynek vetítésén Langston Uibel főszereplő is jelen lesz.

Október 7-én a svájci Aranyéveink – Végül újrakezdjük? című filmet játsszák, amely egy nyugdíjba vonuló házaspár újrakezdésének történetét mutatja be. A vetítés után a magyar származású és többek között Budapesten is tanult svájci rendezővel, Barbara Kulcsarral lesz beszélgetés.

Október 8-án az Anima – Apám ruhái című, többszörös díjnyertes német dokumentumfilmet vetítik, amely a családi titkok, a nemi és társadalmi identitás kérdéseit járja körbe. A személyes interjúkat animált filmrészek és családi fényképek egészítik ki. A filmet követően Zsirka Hella, a Háttér Társaság munkatársa lesz a program vendége.

A Sisi és én című drámát október 9-én láthatja majd a közönség. A történetben Sisi és új társalkodónője saját törvényeik szerint élnek a korfui villában. A film a sokszor elmesélt Sisi-mítosz vadabb változata, Susanne Wolffal és Sandra Hüllerrel a főszerepben. A vetítés után közönségtalálkozó lesz Frauke Finsterwalder rendezővel, aki ezért a munkájáért az idei Bajor Filmdíjon a legjobb rendezőnek járó kitüntetést vehette át.

Jelenet a Sisi és én című filmből. © DCM Film Distribution, Bernd Spauke

A bécsi alternatív zene felvirágzásáról szóló Vienna Calling október 10-én kerül műsorra. A vetítés után Franz Hergovich DJ és koncertszervező, valamint Podlovics Péter, a Quimby egykori menedzsere osztják meg zenei tapasztalataikat a közönséggel.

A Szemrevaló fesztiválon mutatják be október 12-én A róka című alkotást. Adrian Goiginger rendező dédapjának igaz története világszerte több mint 100 díjat nyert. A történet szerint a második világháború elején a zárkózott fiatal katona egy sebesült rókakölyökre bukkan, meggyógyítja, és magával viszi a megszállt Franciaországba. A vetítés után a közönség találkozhat a rendezővel, valamint Simon Morzé és Adriane Grzadziel főszereplőkkel.

Végül október 13-án vetítik a Csak az időjárásról beszélgetnek című filmet, amely egy elsőgenerációs keletnémet értelmiségi nő történetéről szól. A vetítés után Király Edit irodalmár-fordító lesz a beszélgetés vendége.

A 12. Szemrevaló Filmfesztivál legjobb filmjeit október 12. és 15. között új helyszínként Veszprémben, október 12. és 18. között Szegeden, október 18. és 22. között Debrecenben, október 26. és 29. között pedig Pécsen vetítik.

Nyitóképen jelenet a Vienna Calling című filmből. © Amour Fou, Fruitmarket

A rovat további cikkei