Az alkotók kifejezetten pozitív attitűddel számos kísérleti, újszerű jelenséget, ötletet, innovációt mutatnak fel annak bizonyítására, hogy a dizájn az új társadalom megteremtésében egy hatékony, rugalmas és sokoldalú eszközrendszer lehet. Ezalatt a tíz nap alatt ez az irányvonal megmutatkozik majd a social design, a service design, a product design, a digital design, az interior design és a fenntarthatóság többi területén is.

Az eseménysorozat nyitókiállítása a központi témát körbejáró New Standards lesz a Société Budapestben, amely 30 fiatal, 30 év alatti tervező munkáját mutatja be. Ezek többsége terv vagy prototípus, és jól illusztrálják az új generáció felelős gondolkodásmódját a jövőnkről. A kiállításhoz kapcsolódó beszélgetéssorozat számos témát körbejár az autóipar jövőjétől kezdve a szabadidő eltöltésének megváltozásán át a kiterjesztett valóság kérdésköréig, mindegyiket a dizájn vetületében vizsgálva.

Fotó: Mohai Balázs

A Budapest Design Week nyitóestjén adják át a Magyar Formatervezési Díjakat és a Design Management Díjat. A díjazottakat és a legkiemelkedőbb pályázókat felvonultató kiállítás a fesztivál végéig lesz látogatható.

A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan idén is komplex szakmai programmal jelentkezik a Magyar Formatervezési Tanács és stratégiai partnere, a Fabunio. Az Európai Unió kezdeményezéséhez csatlakozva BEDA-tagként a Magyar Formatervezési Tanács és partnerei New European Bauhaus workshopot szerveznek október 12-én.

Hagyományosan az esemény időtartama alatt elevenedik meg a Start Up Guide is, a Start Up Guide Live többnapos, interaktív online előadás-sorozata.

Október 14-én és 15-én a BDW stábja a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel (MOME) együttműködésben rendezi meg a Social Design Konferenciát. A social design témakörét körüljáró kétnapos szakmai szimpóziummal és kiállítással készülnek.

Veres Adrien Moholy-ösztöndíjas
Fotó: Kultúra.hu/Belicza László Gábor

A Budapest Design Week népszerű eseménye a Nyitott stúdiók, amely idén offline és online programokkal várja azokat, akik szeretnének betekintést nyerni a hazai dizájnerek, dizájnstúdiók műhelyébe. A 18 részt vevő műhely változatos bemutatókat és workshopokat kínál.

A Magyar Divat és Design Ügynökség idén a 360 design című kiállítás megszervezésére koncentrál. Az eseményen a hazai alkotók mellett a V4-es országok szakmabeli tehetségei is bemutatkoznak, és kerekasztal-beszélgetésekkel is kapcsolódnak majd a tárlathoz.

A BDW alkalmából megjelenik az új Budapest Design Map is, a fővárosi dizájnélet legátfogóbb kalauza, amelyben a budapestiek és a városba látogatók megtalálhatják a programsorozat helyszíneit, de a térkép segítségével akár egy változatos túrát is szervezhetnek maguknak a dizájn jegyében. 

A 2021-es Budapest Design Week azonban nem csak a fővárosra koncentrál: a csatlakozó külső helyszínek mintegy 150 különböző programot kínálnak Budapesten és országszerte. Idén Szombathely, Sopron, Pécs és Debrecen is csatlakozik az eseménysorozathoz.

A Budapest Design Week részletes programja itt érhető el.

Nyitókép: Mohai Balázs