Október 4-én jelenik meg a Coldplay brit zenekar tizedik lemeze, a Moon Music, amelynek vinyl- és CD-kiadásához is újrahasznosított műanyagot használnak – közölte a Warner Music Group magyar képviselője, a Magneoton.

Chris Martin, a brit Coldplay alternatívrock-zenekar énekes-dalszerzője az együttes Music of the Spheres (Szférák zenéje) című világkörüli turnéjának bogotái állomásán. Fotó:  Mauricio Duenas Castaneda / MTI / EPA /  EFE
Chris Martin, a brit Coldplay alternatívrock-zenekar énekes-dalszerzője az együttes Music of the Spheres (Szférák zenéje) című világ körüli turnéjának bogotái állomásán. Fotó: Mauricio Duenas Castaneda / MTI / EPA / EFE

A közlemény szerint az album előfutárát, a feelslikeimfallinginlove című dalt először a magyar közönség hallhatta a zenekar telt házas vasárnapi koncertjén a Puskás Arénában. Budapesten Solére és Maisie Peters lépett fel a zenekar előtt.

Mint a közleményben kiemelték, a Coldplay jelenleg is folyó turnéjának úttörő fenntarthatósági intézkedéseivel párhuzamosan – amelyeknek köszönhetően eddig 59 százalékkal kisebb karbonlábnyomot hagytak maguk után az előző stadionturnéjukhoz képest – a formáció mindent megtett annak érdekében, hogy a Moon Music fizikai megjelenését a lehető legfenntarthatóbbá alakítsa.

A Moon Music lesz a világ első zenei anyaga, amelyet 140 grammos EcoRecord LP-ként adnak ki, és példányonként 9 újrahasznosított PET-palackból készül, 85 százalékkal csökkentve a gyártási folyamat szén-dioxid-kibocsátását a hagyományos 140 grammos vinylhez képest.

Korábbi partnerével, a The Ocean Cleanuppal együttműködésben a zenekar egy különleges kiadást is megjelentet. A Notebook Edition EcoRecord LP 70 százalékban a guatemalai Las Vacas folyóból kihalászott műanyaghulladékból készül, amely így nem éri el az Atlanti-óceánt.

A Moon Music CD-kiadásai 90 százalékban újrahasznosított polikarbonátból készülnek, így a gyártási folyamat során legalább 78 százalékkal lesz kevesebb a szén-dioxid-kibocsátás, mint a hagyományos CD-k esetében. A pazarlás csökkentése érdekében a Moon Music első kiadása korlátozott példányszámban lesz elérhető.

A Notebook Edition keménykötésű könyvként érkezik, amely a frontember, Chris Martin eredeti stúdiófüzetének hű mása 28 oldalnyi exkluzív jegyzettel, dalszöveggel és illusztrációval az album írási és rögzítési folyamatáról.