A Modern renaissance címet viselő esten fellépnek a művész barátai is, Balázs Elemér, Bacsó Kristóf, Borbély Mihály, ifjabb Oláh Kálmán, Schreck Ferenc, Kovács László és John Patitucci. A világhírű bőgőssel két lemezen is szerepelnek együtt, az egyik a Szakcsi Generation with Jack DeJohnette and John Patitucci, a másik pedig New York-i közös koncertjük felvétele.

A muzsikusok a jubileumi eseményen a zeneszerző-zongoraművész több már ismert kompozícióját, valamint a Müpa tizenötödik születésnapjára írt, Return to Pangea című új darabját is megszólaltatják az Óbudai Danubia Zenekarral kiegészülve.

Oláh Kálmán művészi pályájára mindig is a folytonos megújulás igénye és a műfaji korlátokat nem ismerő kíváncsiság volt jellemző. Míg a dzsessz inkább a szabadságot, a kortárs és klasszikus komolyzenei formák a kötöttebb struktúrákat testesítették meg számára, alkotásaival és az általa képviselt formációkkal e két világ harmóniájának megteremtésére törekedett.

„Az én célom már nagyon régóta az, hogy olyan szintézist hozzak létre, amelyben a hallgató nem arra gondol, hogy mikor hall dzsesszt és mikor klasszikus zenét, hanem olyan műfajt szeretnék alkotni, amelyben mind a kettő létezik, és szinte egyenrangú szerepet kap” − mondta el a művész.

Kiemelt kép: Oláh Kálmán. Fotó: Szalóky Béla