Egy nemzetközi kulturális csereprogramban magyar színpadra lép Daniela Spalletta. Az olasz énekesnő a Karosi Júlia Quartettel ad közös koncertet szeptember 28-án a Budapest Jazz Clubban (BJC).

Daniela Spalletta a hazai jazzszíntér népszerű előadója, zeneszerzője, aki Karosi Júlia mentoráltjaként érkezik Magyarországra, és workshopokon is részt vesz.

Az olasz jazzegyesület, a MIDJ által létrehozott és a SIAE szerzői jogvédő iroda által támogatott Jazz AIR (Artisti in Residenza) elnevezésű külföldi ösztöndíjra fiatal olasz jazz-zenészek pályázhatnak, a nyertes ösztöndíjasok egy néhány hetes külföldi tanulmányúton vehetnek részt szakmai fejlődésük érdekében.

A budapesti Olasz Kultúrintézet által fogadott, szicíliai születésű énekesnő, zeneszerző, szövegíró, Daniela Spalletta a JAZZIT magazin szerint az egyik legfontosabb képviselője a műfajnak Itáliában.

A szeptember 28-i koncerten a BJC-ben a közönség a két énekesnő közös produkcióját hallhatja a Karosi Júlia Quartet kíséretével(további tagok: Oláh Krisztián – zongora; Bögöthy Ádám – bőgő; Varga Bendegúz – dob). Az esten saját szerzemények, átiratok és jazzörökzöldek egyaránt elhangzanak. A két énekesnőben közös a műfajokon átívelő gondolkodás, valamint a merész improvizációk alkalmazása.

Az olasz énekesnő Budapesten töltött ösztöndíjas programjának része, hogy szeptember 18-án fellép a Józsefvárosi Fesztiválon Mario Mariano olasz zongoristával duóban, október 2-án közreműködik Esztergomban a VVV Jazz Klubban, október 3-án pedig a váci JazzMine klubban duó koncertet ad Balázs Tamás zongoristával.

Daniela Spalletta az aktív énekesnői pályája mellett tanárként is tevékenykedik több olaszországi konzervatóriumban. Budapesten töltött rezidenciája alatt két mesterkurzust tart dzsesszénekesek számára: szeptember 27-én a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, illetve október 3-án a váci Pikéthy Konzervatóriumban.

Karosi Júlia jazzénekes, zeneszerző Without Dimensions című albumáról, amely 2020-ban a német–holland Double Moon Records gondozásában jelent meg, a rangos Jazz Weekly, valamint számos nyugati szaklap elismerő kritikát közölt. A hat Bartók- és egy Kodály-mű átdolgozását, valamint Karosi Júlia öt saját kompozícióját tartalmazó anyagon Ben Moder világhírű amerikai gitáros játéka is hallható.

Nyitókép: Daniela Spalletta. Fotó forrása: az énekesnő weboldala