fbpx

Olasz és észt film nyerte a fődíjakat a pápai filmfesztiválon

A Pozsgai Zsolt Balázs Béla-díjas író, rendező szervezésében november 12-e és 16-a között Pápán zajlott első Nemzetközi Történelmi Film Fesztiválon hat kategóriában harminc alkotás versenyzett.

A fesztivál fődíját Andrew Laszlo-díjnak nevezték el a pápai születésű világhírű operatőr emlékére.

A fődíj ezer euró pénzjutalommal jár. Nyertese az olasz Riccardo Salvetti új, de már világszerte népszerű filmje, a Rwanda. A film két olasz önkéntesnek a ruandai tömegmészárlás idején végzett gyermekmentő munkájáról szóló, megrendítő alkotás.

A legjobb film díját az első filmes észt rendező, Moonika Siimets The Little Comrade című filmje kapta. A film a szovjet megszállás idején játszódik. Érdekessége, hogy ugyanezen film gyermekszereplője, Helena Maria Reisner nyerte el a fesztivál legjobb színésznőjének járó díjat.

Moonika Siimets: The Little Comrade

Több díjat nyert a The Fisherman’s Diary című kameruni film, amely az ország szellemi mozgalma béke-Nobel-díjas vezetőjének kegyetlen gyermekkorát mutatja be. Szintén több díjat zsebelt be a vietnámi Third Wife.

Magyar filmek közül a legjobb rövid dokumentumfilmnek járó díjat a Faces (Tekintetek) kapta. Balog Zoltán Ernő alkotása már több fesztiválon sikerrel szerepelt, ezúttal itt bizonyult a kategóriájában legjobbnak.

Az online fesztivál ideje alatt a szervezők folyamatosan kapcsolatban voltak az alkotókkal, akik a világ legkülönfélébb részeiből küldték el filmjüket, pl. Olaszországból, Vietnamból, Kamerunból, Albániából, Görögországból, az USA-ból, Észtországból, Csehországból, Finnországból és Kongóból.

Nyitókép: jelenet a Rwanda című filmből.

A rovat további cikkei