December 4-én egy filmklasszikussal, a Stefania Sandrelli és Vittorio Gassman főszereplésével készült A családdal indul az idei Itáliai utazás széria az Urániában. A sorozatban egészen jövő év júniusáig a legizgalmasabb kortárs olasz filmesek is bemutatkoznak.

Vittorio Gassman, Fanny Ardant, Stefania Sandrelli és Philippe Noiret – ezzel az impozáns névsorral, a nyolcvanas évek európai filmjének sztárjaival indul a sorozat december 4-én, amikor Ettore Scola olasz-francia koprodukcióban készült filmje, A család kerül műsorra. Gassman ebben egy nyugalmazott professzort alakít, az ő emlékein keresztül ismerhetik meg a nézők a szereplő családjának huszadik századon átívelő történetét, amelyben nagyszerű karakterek sokasága elevenedik meg a történelem embert próbáló eseményei közepette. A hónap folyamán még egy vetítés várja az érdeklődőket, ráadásul vendéggel. December 18-án Gianluca Maria Tavarelli érkezik Szabadon című 2003-as filmjével. Hőse Vince, aki nyomasztó családi körülményei, valamint az abruzzói kis hegyi falu „fogságából” próbál kitörni és önálló életet kezdeni a tengerparti Pescarában, ahol a szerelem is rátalál.

Január 5-én a hatvanas évek modern filmművészetének egyik meghatározó darabja kerül mozivászonra. Michelangelo Antonioni 1961-es filmje, Az éjszaka szerelmi melodráma és életérzésfilm is egyben, amelyhez Milánó nagyvárosi miliője adja a hátteret. Egy jómódú házaspár kihűlő kapcsolatába nyerünk bepillantást. Az illúzióvesztett férjet Marcello Mastroianni alakítja, feleségét Jeanne Moreau, a kapcsolatukba belépő hamvas Valentinát pedig Monica Vitti személyesíti meg.


656c69f3dfb371efc91789f8.png
Jelenet a Szeptember című filmből. Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház

A folytatásban a filmújdonságok dominálnak. Január 15-én, a magyarországi premier előtt Marco Bellocchio Arany Pálmára jelölt filmje, az Elrabolták a 19. századi Bolognába kalauzol egy valós eseményeken alapuló történeten keresztül. Majd 29-én Giulia Steigerwalt hazai forgalomba nem kerülő rendezése, a Szeptember következik, amely három mai újrakezdés-történetet beszél el Rómából és Fiumicinóból.

A februárt ismét egy premier előtti bemutató, az elérhetetlen ábrándok természetén tűnődő A kiméra nyitja a kortárs olasz film egyik legizgalmasabb szerzőjétől, Alice Rohrwachertől, aki ezúttal a Tirrén-tenger partjára, az etruszk sírok mélyére viszi el szereplőit. Február 26-án a hetvenes évek Rómájában játszódó családi dráma, A végtelenség érkezik Penélope Cruzzal a főszerepben. Rendezője, Emanuele Crialese saját gyerekkori élményeit dolgozta fel.

Március 11-én a színésznőként ismert Isabella Ragonese (Előtted az élet, Még mindig beszélünk) személyesen mutatja be az Urániában Rosa – A szirének dala című rendezői munkáját, amelyben Rosa Balistreri palermói folkénekesnő személye előtt tiszteleg. Majd ismét Rómába látogat a széria, a város egyik leghűségesebb szerzőjével, az idén 70. születésnapját ünneplő Nanni Morettivel, aki nemrég Fényes jövő címmel magyar vonatkozású filmet készített egy rendezőről, aki alkotói válságba jut, miközben a Szovjetunió 1956-os magyarországi inváziójának az Olasz Kommunista Pártra gyakorolt hatásáról forgat.


656c6a36f22f78781a6751c7.jpg
Jelenet a Furcsaság című filmből. Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház

Április első alkalma ismét a múltba repít: Roberto Andò Furcsaság címmel, Toni Servillo közreműködésével a 20. század egyik legnagyobb hatású drámaírójáról, Luigi Pirandellóról forgatott filmet, amelyet 8-án vetítenek. Újabb két hét múlva, 22-én az olasz film másik nagy férfisztárja, Pierfrancesco Favino kerül főszerepbe. Őt Andrea Di Stefano Berlinalén bemutatott bűnügyi filmjében, a Franco Amore utolsó éjszakájában látjuk viszont.

Az évadzáró három filmben ismét hétköznapi hősöket láthat a közönség. Az életükben elakadt emberekről érkezik három szerethető történetet. Míg május 6-án a Billy, Emilia Mazzacurati rendezőnő kamasztörténete Friuli tartományba invitálja a nézőket, 21-én Francesco Bruni rendezése, a Vajon mi lesz? egy súlyos betegségével szembesülő férfi történetét meséli el, akit a gyógyulás reménye Rómából Livornóba visz. A június 10-i záróalkalmon Carolina Cavalli lesz a vendég, akinek üdítően abszurd első játékfilmje, a Torinó környékén játszódó Amanda egy különc fiatal nő rendhagyó barátkozási kísérleteiről szól.

A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával indul.

Nyitóképen jelenet a Billy című filmből. Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház