Matteo Garrone olasz rendező lesz a díszvendége az Emir Kusturica szerb rendező által megálmodott Kustendorf szerbiai film- és zenei fesztiválnak, amelyet idén január 23. és 27. között rendeznek meg.

A 17. alkalommal megrendezendő fesztiválon 17 film verseng a legfőbb díjakért, vagyis az Arany-, az Ezüst- és a Bronztojásért. A filmekről háromtagú nemzetközi zsűri dönt, amelyet Sandro Veronesi olasz író, Bojana Panic szerb színésznő, valamint Muzzafar Erkinov üzbég rendező alkot.

Az alkotások Szerbiából, Ausztriából, Finnországból, Görögországból, Lengyelországból, Svédországból, Németországból, az Egyesült Államokból, Egyiptomból, Mexikóból, Üzbegisztánból, Észak-Macedóniából, Indiából, Csehországból, Horvátországból és Oroszországból érkeznek. Emellett díjazzák a legjobb operatőrt is. A fényképezésért járó Vilko Filac-díjról – amelyet az Underground, az Arizonai álmodozók és a Cigányok ideje című filmek szlovén operatőréről neveztek el – Michel Amathieu francia, valamint Vladan Radovic Olaszországban élő boszniai szerb operatőr dönt.

A Kustendorf életműdíját, az Életfát 2024-ben Matteo Garrone veheti át. A rendezvényen mutatják be a rendező Io capitano című filmdrámáját, amely a legjobb rendezésért járó Ezüst Oroszlánt érdemelte ki a tavalyi, 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon. A film két, Olaszországba menekülni próbáló szenegáli fiatalember történetét meséli el.

A Mokra Gora hegységben, Szerbia és Bosznia-Hercegovina határán felépített faluban szervezett fesztivál anyagi gondokkal, támogatáshiánnyal küzd, így a rendezvény zenei része ezúttal elmarad.

A nyitóképen Matteo Garrone olasz filmrendező. Fotó: AFP / Anne-Christine Poujoulat