fbpx

Olasz gyerekkönyv-illusztrátorok és a roma képzőművészet generációi a Deák17-ben

A Deák17 Gyermek- és Ifjúsági Művészeti Galériában két új ingyenesen látogatható kiállítás nyílik. A Generazioni című kiállítással az elmúlt évtizedek legjobb olasz gyerekkönyv-illusztrációinak mesés világába csöppenhetünk, a Kapuőr című tárlattal pedig a hazai roma képzőművészet jelenét és jövőjét ismerhetjük meg közelebbről.

A Deák17 nagy kiállítóterében nyíló Generazioni kiállítás a legjobb olasz gyermekkönyv-illusztrátorok munkáit mutatja be több generáción keresztül napjainkig. Munari interaktív történeteitől Innocenti aprólékosan kidolgozott, festői fantáziavilágán át az ezredfordulós nemzedék tarka képkönyveiig vezeti a látogatót az elmúlt száz év olasz illusztrációi között. A tárlaton mintegy száz gyermekkönyv is szerepel, amit végig lapozva ki-ki meggyőződhet róla, hogy valóban érdemes Olaszországra figyelni.

Anna Forlati: A nagy álom

A PesText világirodalmi fesztivállal együttműködve megvalósuló kiállítást Rofusz Kinga illusztrátor nyitja meg szeptember 7-én 18:00 órakor. Az egyéni látogatók mellett a Deák17 galéria iskolai osztályokat is örömmel vár, hiszen a szokásos módon több múzeumpedagógiai foglalkozással is készül három különböző korcsoportnak.

A kiállítás október 13-ig tekinthető meg. 

Kevés alkalom nyílik arra, hogy betekintést nyerjünk a kortárs roma képzőművészetbe. A Kapuőr tárlat szerencsére pont ezt a hiányt pótolja a RomKult Alapítvány tehetségtámogató programjának bemutatásával. A roma képzőművészet Péli Tamás iskolateremtő festészetéből eredő tradícióinak folytatója, Kunhegyesi Ferenc a legfiatalabb generáció számára tölti be a kapuőr szerepét, amikor mentorként támogatja az ígéretes képzőművészek útkeresését. Mester és tanítványai közös kiállításán az egyetemesség a kulcsszó: témáikban általános emberi értékeket hirdetnek és globális problémákat boncolgatnak, amelyek összefogásra ösztönözhetnek bennünket.

Kunhegyesi Ferenc alkotása

A tárlat megnyitója szeptember 3-án, szombaton 11:00-kor lesz, ahol Balogh Tibor grafikus, képzőművész, Rózsa Mónika, a RomKult Alapítvány művészeti vezetője és Csányi Dávid színművész is közreműködik.

A kiállítás október 5-ig tekinthető meg.  

Nyitókép: Marco Somà: A boldogságárus

A rovat további cikkei