fbpx

Az olvasás olyan,mint a jó egri bor

A könyvtári hálózat az ország legnagyobb kulturális intézményrendszere, ezért a könyvtárosok munkája különösen fontos. A vándorgyűlés fő témája a következő időszak, 2014-től 2020-ig tartó könyvtári stratégiájának meghatározása volt, amit az Emberi Erőforrások Minisztériumából érkező tisztviselők tártak a megjelentek elé megvitatásra, átgondolásra. Elsőként Doncsev András államtitkár, aki lelkesítő és felemelő beszédében a könyvtárosok pótolhatatlan szerepét hangsúlyozta a kulturális rendszerváltásban, az emberi erőforrás megújulásában.

Magyarországon 3017 nyilvános könyvtár működik, mely segít a digitális információk által megszerezhető műveltség megszerzésében, az egész életen át tartó tanulásban, ennek nyomán a foglalkoztatottság növelésében. A könyvtáros Plinius nyomán jókedvű, tiszteletre méltó tudású, szolgálatkész, s hogy valóban ilyenek lehessenek a könyvtárosok, biztosítani kell szakmai fejlődésüket, fokozott elismerésüket.

 EgerLyceumbejarat2

A könyvtárosok már helyben több díjat vehettek át, így a MKE emlékérem, az év fiatal könyvtárosa, Kertész Gyula emlékérem, Kovács Máté-díj jutalmakat.

Sörény Edina, az EMMI közgyűjteményi főosztály könyvtári osztályának vezetője az olvasáskultúra fejlesztését, a könyvtárak felnőttképzésben és kompetencia fejlesztésében betöltött szerepét emelte ki. Sikeres pályázatoknak köszönhetően 786 projekt indulhatott be az előző időszakban, terv szerint pedig 2017 körül a könyvtárakban egy közös felületen lehet majd keresni. Az UNESCO, IFLA előírása az egyenlő hozzáférés, amit biztosítani kell a legkisebb településen is. A könyvtár legyen családbarát környezet, a közös tanulás, munka, szabadidő eltöltésének helye. A korszerű könyvtár küldetésének és feladatainak meghatározásához várják a könyvtárosok javaslatait.

 

Fonyó Attila EMMI főosztályvezető a Tudományos és Szakkönyvtári szekció ülésén a várható Európai Uniós támogatásokról beszélt. Tervezik a kutatói állomány növelését, és a számítógépes hálózati fejlesztést. Nekünk is hozzá kell jutnunk a nemzetközi adatbázisokban elérhető információkhoz, és fordítva, biztosítani kell, hogy minket is elérhessenek, hiszen eredményeink nemcsak a teljesítéstől, hanem annak láthatóságától is függnek.

Az olvasás olyan, mint a jó egri bor, nehéz lemondani erről az élményről ? adomázott a polgármester, a résztvevők pedig ugyanilyen jó élménnyel gazdagodtak a vendégszerető városban, ahol Gárdonyi Géza is megtelepedett. Az Egri csillagok szerzőjének irodalmi fesztivállal ünneplik ugyanitt néhány hét múlva születésének 150. évfordulóját.

A rovat további cikkei