fbpx

„Olyan, mintha ez a lemez egy különálló alkotás lenne”

Svájci kiadónál jelent meg a Nagy Emma Quintet Synced című albuma.

Még csak négy éve zenélnek közösen, de legújabb, Synced című albumukat már egy svájci kiadó jelentette meg. A Nagy Emma Quintet az indulásakor megnyerte a Müpa Jazzshowcase-t, tavaly pedig nemzetközi színtéren is taroltak: bekerültek a Getxo jazzverseny döntőjébe, elhozták az első díjat a Babel Laureate Jazz Versenyről és a krakkói JazzJuniorsról is. A csapat hangzásában fontos tényező a kísérletező szellem, a szerzeményekben egyenlő hangsúllyal kapnak helyet a kemény dobgroove-ok, a szabad improvizációk és a dal formájú kortárs kompozíciók is.

A Nagy Emma Quintet a hazai jazzszíntér egyik legfrissebb és leginkább a nemzetközi trendekre reflektáló fúziós csapata. A zenekar Nagy Emma unikális énekével a középpontban semmilyen értelemben nem szab határt magának. Még úgy sem, hogy zenéjük egy részét kidolgozott formák, akár kifejezetten dalszerű szerzemények jellemzik, másik részében viszont akár a rockos elszállásoknak is helye van.

Nagy Emmával készült interjúnkat olvastad már?

Harmadik lemezük, a Synced a zenekar – az elmúlt négy év koncertjei és a két lemez felvételei alatt folyamatosan formálódó – saját zenei nyelvének fontos állomása.

„Az első két lemezünk elkészítése közben formálódott nyelvezetünk, zenei fogalmazásmódunk bontakozik ki ezen az albumon. Az alapgondolat az volt, hogy teljesen másmilyen legyen, mint az előzőek. Így talán ez lett az eddigi legpopulárisabb hangzású. Az előző lemezünket, az LFO-t Fenyvesi Marci keverte, és nemcsak a végeredménnyel voltunk elégedettek, de a közös munkát is nagyon élveztük. Így adta magát az ötlet, hogy ehhez az albumhoz őt kérjük fel a felvételhez és az utómunkákhoz, valamint producernek. Sőt egy számban még gitározik is. Az ő keze alatt vált egységessé az anyag és kezdtek el működni az ötleteink” – meséli Emma.

A kvintett – Nagy Emma, Cseh Péter, Oláh Krisztián, Dénes Ábel és Klausz Ádám – 2021 nyarán kezdett el dolgozni az új számokon, azonban a stúdióban és az utómunkák során állt össze teljes egésszé a lemez.

„Megtartottuk azt a koncepciónkat, hogy mindenkinek szerepel szerzeménye a lemezen. Az viszont teljesen új, hogy az előző két lemezhez képest sokkal több az utólag felvett sáv, az utómunkával előállított effekt, mint eddig. Ezek nagy része élőben nem fog tudni megszólalni, hiszen továbbra is egy akusztikus jazz zenekar vagyunk. Ezért kicsit olyan, mintha a lemez egy különálló alkotás lenne. Vendégként meghívtuk három számba Fekete Kovács Kornélt trombitálni. A játéka egy hiányzó képkockát tölt ki, a szólói egy teljesen új színt hoznak be” – emelik ki a zenekar tagjai.

A Nagy Emma Quintet új lemezének dalai május 13-án Budaörsön lesznek hallhatók. A zenekar június végén a Südtirol Jazz Fesztiválon, majd augusztus közepén Olaszországban a Fara Jazz Fesztiválon is fellép.

Fotó: Kis Kata

A rovat további cikkei