Polcz Alaine életét, munkáját, sorsának alakulását, házasságát és barátságait mutatja be a Várkert irodalom soron következő estjén Juhász Anna a vendégeivel november 7-én.

Juhász Anna vendége lesz Márton László író, műfordító, Rácmolnár Lili pszichológus, gyásztanácsadó, valamint Balsai Móni és Kolovratnik Krisztián színművészek.

1922. október 7-én, idén 100 éve született Kolozsváron Polcz Alaine pszichológus, író, a tanatológia (a halál és gyász kutatása) magyarországi úttörője, Mészöly Miklós Kossuth-díjas író felesége. Élete bővelkedett fordulatokban és viszontagságokban. A háború rettenetes történéseit egész életében magával cipelte, erről ír Asszony a fronton kötetében. Az ő életét, munkáját, sorsának alakulását, házasságát és barátságait mutatják be a Várkert irodalom soron következő estjén vendégeinkkel beszélgetésben és felolvasószínházban. Egy szabad és öntörvényű ember mutatkozik be az esten levelek, életregény, visszaemlékezések által, aki mindig ott állt férje mellett, és aki

önálló világot teremtett pályáján, esszéiben és regényeiben, módszereivel pedig a jövő generációjának életére is nagy hatással lesz. 

De ki is volt Polcz Alaine? Pszichológia szakon végzett, a pályája kezdetén felnőtt elmebetegekkel folytatott művészeti terápiát, majd gyermek-ideggondozóban játékdiagnosztikával foglalkozott. Tanatológiai, pszichológiai munkái kézikönyveknek számítanak, ő volt a Magyar Hospice Alapítvány elnöke. 1949-ben 27 éves, amikor összeházasodnak Mészöly Miklóssal, és 52 évig, Mészöly haláláig élnek együtt. Kettőjükről azt mondta Örkény István, hogy „ilyen szép emberpárt még sohasem láttam”. Több mint öt évtizedes házasságuk is az est fókuszába kerül.

Az esten férjével való levelezések és az Egész lényeddel című könyve elevenedik meg,

melyben a Mészöly Miklóssal való életéről, házasságáról vall. Saját bevallása szerint a szerelemről írt könyvet. „Ez az élet, az irodalom, a szerelem, a hit története, történése. Néhány dolgot megértünk az egészből – majdnem mindig ez történik –, de a teljességet? Egyáltalában lehet a teljességet megélni, megérteni?”

Polcz Alaine így fogalmazott: „Miklós egyszer azt mondta, hogy olyan vagyok, mint a tükör, amely kristálytisztán tükrözi vissza azt, aki belenéz, de ha rálehelsz, nem hagy nyomot rajta.”

Nyitókép: Juhász Anna irodalmár, az est háziasszonya