Jovián György Munkácsy Mihály-díjas erdélyi magyar festőművész, grafikus munkáiból nyílt kiállítás szerdán este a kolozsvári Művészeti Múzeumnak otthont adó Bánffy-palotában.

A Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa és a Művészeti Múzeum által szervezett tárlat a szilágysomlyói születésű művész első önálló kiállítása a múzeumban. A Bánffy-palota földszinti termeiben berendezett tárlat megnyitóján Lucian Nastasa-Kovács múzeumigazgató köszöntötte a közönséget, és az 1982-ben Budapestre települt festőművész nagyváradi és bukaresti éveit idézte fel.

Grezsa Csaba főkonzul köszöntőbeszédében úgy fogalmazott, a tárlat címe – Omnis rerum memoria – az elmúlásra, az időhöz való viszonyra emlékeztet. Grezsa szerint a művészet, műalkotás révén ki lehet lépni „az időbeli meghatározottságból”. Milan Kundera Halhatatlanság című regényére is utalva kifejtette: bár az elmúlás fölött nincs hatalmunk, a művészet időtlenségébe, időtől való függetlenségébe beleszólásunk lehet.


6555e5718add5dc38c72e10f.jpg
Jovián György Omnis rerum memoria című kiállításának részlete a Bánffy-palotában 2023. november 15-én. Fotó: Kiss Gábor / MTI

Selmeczi György zeneszerző szerint Jovián György napjaink egyik legnagyobb festője, művészetét illik ismerni, világlátását értelmezni. Monográfusát, Zuh Deodáthot idézte, aki szerint „Jovián végletekig terjedő módon megszállottja a festészeti munkának, a festészeti eljárásoknak, az ábrázolás kihívásainak, és ugyanakkor e kihívások történetének”. Műveibe egyszerre épültek be az általa megfigyelt társadalmi rétegek, és az ezekkel szembeni távolságtartás. A festészetre egyfajta szent vagy szakralitást hordozó ügyként tekint. „Művészetének célja a profán világban jelentkező szakralitás újbóli érvényre juttatása” – fogalmazott Selmeczi György.

A megnyitón Jovián György elmondta: megtiszteltetés számára, hogy a kolozsvári Bánffy-palotában állíthat ki, hiszen ez magyar és román művészi körökben is nagy elismerést jelent. A rendezvényen a nemrég a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Selmeczi György szólókantátája hangzott el Covacinschi Yolanda, Szabó Adorján, Jakabffy Edina és Jakabffy Kristóf előadásában.


6555e5c9d90e13ef4b8b5a5c.jpg
Érdeklődő Jovián György Omnis rerum memoria című kiállításán a Bánffy-palotában 2023. november 15-én. Fotó: Kiss Gábor / MTI

A kiállításon a festő különböző ciklusaiból származó művek mellett egy Jovián Györgyről készült portréfilm és album is megtekinthető. A tárlat december 3-áig látogatható.

Nyitóképen érdeklődő Jovián György Munkácsy Mihály-díjas erdélyi magyar festőművész, grafikus Omnis rerum memoria című kiállításának megnyitóján a kolozsvári Művészeti Múzeumnak otthont adó Bánffy-palotában 2023. november 15-én. Fotó: Kiss Gábor / MTI